Pepeo i dim
4

Pogledajte kako izgleda zgarište pijace Arizona dan nakon velikog požara

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Istražni timovi Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK) i Kantonalnog tužilaštva u Tuzli danas su nastavili obavljanje uviđaja u kompleksu pijace Arizona kod Gradačca, koja je jučer u ranim jutarnjim satima u potpunosti izgorjela.

Iz Tužilaštva TK su precizirali da se jučer uviđaj obavljao samo na jednom lokalitetu, dok su se prema unutrašnjosti pijace i dalje pojavljivali lokalni požari i nije bilo sigurnosnih uvjeta za sprovođenje istrage.

"Danas je požar saniran i istražni timovi MUP-a TK pod nadzorom tužioca obavljaju uviđajne radnje na cijelom lokalitetu koji je prethodno osiguran. Na terenu je i inspektor protivpožarne struke i vještak elektro struke", rekao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Prikupljaju se svi relevatni materijalni tragovi, uzimaju izjave svjedoka ili očevidaca te se poduzima i niz drugih istražnih radnji, prije svega u cilju otkrivanja svih okolnosti koje su dovele do požara, odnosno utvrđivanja uzroka požara, ali i na prikupljanju informacija o šteti koja je nastala.

Podsjećamo, prema informacijama iz preduzeća Nova d.o.o. u čijoj nadležnosti je Arizona, uništeno je okvirno 500 štandova i pratećih objekata, nastala šteta nezvanično se procjenjuje na desetine miliona KM.

"Nakon prikupljanja svih relevantih dokaznih materijala i tragova s mjesta događaja, stručne osobe će ih analizirati i nakon toga dostaviti tužilaštvu nalaze i mišljenja. Tek po dostavljanju stručnih analiza u tužilaštvu će se moći utvrđivati ima li ili nema eventualne krivične odgovornosti u ovom slučaju", dodao je Arnautović.

Govoreći o požaru koji se na istoj pijaci dogodio u januaru 2016. godine, za koji također Tužilaštvo u Tuzli sprovodi istragu, do sada su obavljena i dostavljena tri vještačenja, po vještacima elektro i protivpožarne struke.

"U nalazu vještaka elektro struke je navedeno da bi uzrok tog požara najvjerovatnije mogao biti nepotpuni kratki spoj na samonosivom kablu priključka na jednom objektu unutar pijace, koji je izazvao varničenje i došlo je do požara koji se proširio i na druge objekte", naveo je Arnautović.

Također, vještaci su u nalazima utvrdili veći broj propusta kod napajanja objekata električnom energijom, ali i drugih propusta kod opterećenja elektro mreže, posjedovanja plinskih boca ili drugih rizičnih faktora.

"Dakle, radi se o propustima i odgovornih osoba u pijaci i samih korisnika ili vlasnika objekata. S obzirom na kompleksnost dostavljenih vještačenja i složene istrage u vezi s tim požarom i dalje se utvrđuje eventualna krivična odgovornost i nije donesena tužilačka odluka", zaključio je Arnautović.