Crna hronika
0

Podmetnuta eksplozivna naprava u blizini automobila poslanika u Skupštini TK

FENA
Socijaldemokratska unija (SDU) BiH oglasila se u nedjelju u povodu, kako su naveli, postavljanja eksploziva pored automobila vlasništva Refika Avdića iz Kladnja, predsjednika Glavnog odbora SDUBiH i poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Eksploziv je, prema njihovim navodima, postavljen u noći sa petka na subotu odnosno 11/12. april u blizini osobnog automobila Refika Avdića.

Sejfudin Tokić iz SDU-a navodi da su iznenađeni što se Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona nije oglasio u povodu ovog ozbiljnog incidenta.

Tokić navodi da su uviđaj izvršili pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona te da je o svemu upoznat ministar unutrašnjih poslova ovog kantona Sead Omerbegović.

"Sve se odvijalo u mjestu Gojselići općina Kladanj ispred ugostiteljskog objekta "Vis", koji se nalazi u neposrednoj blizini magistralnog puta M-18 Tuzla-Sarajevo. NN lice je ostavilo PVC vrećicu u kojoj se nalazila plastična boca zapremine 1,5 litara iz koje je virio zapaljeni štapin i koja se nalazila u neposrednoj blizini vozila kombi marke "BUS", vlasništvo R.H.. Vlasnik tog kombija je uz pomoć lopate vrećicu bacio na drugu stranu u kanal i tom prilikom došlo je do eksplozije nepoznate eksplozivne naprave. Usljed ekspolozije oštećena su stakala na vozilu "Pasat" vlasništvo Refika Avdića a oštećen je i ugostiteljski objekat "Vis". Nije bilo povrijeđenih lica.

Uviđaj su izvršili pripadnici kriminalističke policije iz Živinica i Policijske stanice Kladanj a o svemu je upoznat i tužitelj Kantonalnog tužiteljstva Tuzla.

"Istraga je u toku", kazao je u nedjelju za Fenu Izudin Šarić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Sejfudin Tokić, predstavnik SDUBiH zatražio je od MUP-a Tuzlanskog kantona što hitnije rasvjetljavanje ovog događaja.

"Tražimo od MUP-a TK da efikasnije djeluje u razjašnjenju ovog događaja obzirom da je predsjednik Glavnog odbora i poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona Refik Avdić i ranije bio izložen različitim političkim pritiscima što otvara prostor za našu opravdanu sumnju da je navedena eksplozivna naprava postavljena sa političkom motivacijom.

Obzirom na ukupnu političku situaciju u BiH i činjencu da je Refik Avdić, pored visokih političkih dužnosti bio jedan od heroja u odbrani kladanjskog kraja tokom agresije na BiH insistiramo da se intenzivira istraga, i što brže privede pravdi onaj ko je učinio ovo, očito, terorističko djelo“, kazao je u nedjelju za Fenu Sejfudin Tokić, predstavnik SDUBiH.