Crna hronika
0

Podignuta optužnica za utaju 100.000 KM

Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Safeta Čolakovića iz Čapljine zbog sumnje da je kao utemeljitelj, vlasnik i direktor pravne osobe - poduzeća "SAFETY&CO" d.o.o. Mostar utajio 100.000 KM.

On je u namjeri izbjegavanja plaćanja poreza na dodatnu vrijednost, nabavljene proizvode – cigarete prodao njemu poznatim kupcima na crnom tržištu, a prodaju nije evidentirao u svojim poslovnim knjigama, niti za istu izdao porezne fakture čiji je sadržaj propisan zakonom.

U optužnici se navodi da je optuženi sačinio lažnu - fiktivnu dokumentaciju, koju je ovjeravao i potpisivao, sa umanjenom cijenom proizvoda, samim tim i umanjenom poreznom osnovicom za izlazni PDV o navodnoj prodaji robe drugim pravnim osobama a ove pravne osobe nisu stvarno preuzele, niti kupile robu, pa se u konkretnom slučaju radi o fiktivnom prometu definiranom odredbom člana 64. Zakona o PDV-u.

Optuženi je na taj način manje obračunao, prijavio i platio iznos obveza po osnovu poreza na dodanu vrijednost i oštetio budžet BiH i sve građane BiH, za iznos od 98.763,00 KM.

Optuženi se tereti da je za 2008. i 2009. godinu izbjegao platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH čime je počinio produženo kazneno djelo porezne utaje iz članka 210. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. KZ BiH.

U okviru postupka, Tužilaštvo BiH će tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi i vraćanje novca u budžet Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.