{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica za poresku utaju 113.000 KM

S
6.10.2011. u 10:41
0
5
Podignuta optužnica za poresku utaju 113.000 KM
0
Podignuta optužnica za poresku utaju 113.000 KM
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Samira Rabića zvanog Saks (42) i Gorana Markovića zvanog Febo (45) koji se terete za poresku utaju kojom su oštetili budžet BiH za 113.000 KM.
Rabić je optužen da je od augusta do decembra 2005. godine, vršeći dužnost zamjenika direktora u pravnom licu u Gradačcu, u namjeri da izbjegne plaćanja poreza, u ime firme na carinsko područje BiH izvršio 25 uvoza razne robe, prehrambenih i neprehrambenih proizvoda vrijednosti 921.000 KM koju je prodao njemu poznatim kupcima, a promet nije obračunao i prijavio, niti je platio porez.

U optužnici se navodi da je Rabić, da bi ovu prodaju prikrio, na osnovu izjava da je roba za dalju prodaju, istu fiktivno fakturisao na 32 fakture na pravno lice u Tuzli, saopšteno je danas iz Tužilaštva.

Marković je kao opunomoćenik ovog pravnog lica zloupotrebom ovjerio poslovnu dokumentaciju o prodaji robe, na osnovu koje je u knjigovodstvu pravnog lica u Gradačcu uvezena roba proknjižena kao dalja prodaja, te na taj način poreska obaveza prebačena na pravno lice u Tuzli, uz lažno prikazivanje da je roba isporučena.

Na ovaj način optuženi su izbjegli plaćanje poreskih obaveza od 113.000 KM.

Rabić je nastanjen u Gradačcu, ranije je osuđivan i državljanin je BiH, dok je Marković nastanjen u Tuzli, a ima državljanstvo i BiH i Hrvatske.

Optužnica protiv njih je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: