Tužilaštvo BiH
3

Podignuta optužnica u predmetu "Nasljednik" zbog međunarodnog krijumčarenja droge

FENA
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv tri osobe koje se terete da su kao članovi organizirane grupe učestvovali u krijumčarenju veće količine opojne droge marihuana "skunk".

Optužnica je podignuta protiv Stjepana Lazarevića, rođenog 1953. na Palama, ranije osuđivanog, državljanina Bosne i Hercegovine; Bojana Segića, rođenog 1977. u Prnjavoru, državljanina Bosne i Hercegovine i Vlastimira Tomića, rođenog 1960. u Valjevu, državljanina Republike Srbije.

Optuženi se terete da su od marta do maja 2018. vršili neovlaštenu međunarodnu kupoprodaju, prijenos, prijevoz, držanje, posredovanje u daljoj međunarodnoj prodaji, slanju i isporuci opojne droge marihuana "skunk", koju su nabavljali s područja Albanije, te drogu distribuirali na područje BiH i Austrije.

U optužnici je navedeno da je nakon nabavljanja opojne droge optuženi Lazarević drogu držao i skladištio, dok je optuženi Tomić pronalazio kupce opojne droge i istu nudio na prodaju, a optuženi Segić prodavao i isporučivao krajnjim kupcima.

Po navodima optužnice, optuženi su u tri navrata na području BiH za ugovorene novčane iznose dogovarali otkupe i isporuke opojne droge marihuana "skunk" u ukupnoj količini od oko 15 kg.

Također, prilikom pretresa porodične kuće optuženog Segića pronađeno je i oduzeto 45 kilograma uskladištenog folijarnog đubriva - agrostemina, čija tržišna vrijednost iznosi 32.857,94 KM, koje je prokrijumčareno bez potrebnih propisanih dozvola i carinske kontrole sa teritorije Srbije na područje BiH, čamcem preko rijeke Drine, od strane optuženog Tomića, a po prethodnom dogovoru sa optuženim Segićem.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.