Pješak ležao na cesti
4

Podignuta optužnica protiv Zvorničanina koji je autom udario pješaka

Piše: M. N.
Okružni sud u Bijeljini (Foto: Grad Bijeljina)
Okružni sud u Bijeljini (Foto: Grad Bijeljina)
Okružni sud u Bijeljini potvrdio je optužnicu protiv Dalibora Mićića iz Zvornika koji je 15. novembra 2017. godine vozilom udario muškarca koji je ležao na cesti, a potom ga gurao duže od 10 metara dok se nije zaustavio.

Kako se navodi u optužnici, Mićić je bio pod utjecajem alkohola. Kretao se iz smjera Bijeljine brzinom od 41 kilometar na sat. Svoje kretanje nije prilagodio vidljivosti i stanju na putu. Aleksandra Aleksića, koji je ležao na cesti, udario je prednjim čeonim dijelom i gurao ga po cesti. Iz Tužilaštva smatraju da je Mićić mogao vidjeti Aleksića na cesti s minimalne udaljenosti od 80 metara i da je pravovremenim kočenjem mogao izbjeći udar.

Aleksić je zadobio teške tjelesne povrede od čega je preminuo. Obdukcijom je utvrđeno da je smrt nastupila usljed krvarenja u lobanjsku šupljinu, a bila mu je prekinuta i kičmena moždina.

Mićića se tereti za krivično djelo ugrožavanja javnog saobraćaja.

Podsjetimo, prema prvobitnim informacijama nije bilo jasno da li je Aleksić već bio mrtav kada je ležao na cesti. Obdukcijom je utvrđeno da je bio živ. Također, postoji mogućnost da je Aleksić pao sa zida koji se nalazi pored puta nakon čega je vozilo naišlo.

Mićić je u trenutku vožnje imao 1,73 promila alkohola u krvi.