Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv Zdravka Čvorića zbog ratnog zločina, bit će pozvano 16 svjedoka

I. Sa.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Tužiteljica Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigla je optužnicu protiv Zdravka Čvorića rođenog 1967. godine u Tuzli, nastanjenog u Nizozemskoj, čiji je i državljanin koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika rezervnog policajca SJB Zvornik postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je krajem jula 1992. godine, dok je obavljao dužnost čuvara u zatvoru u objektu FK "Divič" u Zvorniku u kojem su bili nezakonito zatvoreni civili bošnjačke nacionalnosti sa područja Zvornika i okoline, naoružan nasilno izveo oštećenu žrtvu, ženu bošnjačke nacionalnost.

On je uz oružje i prijetnju za život oštećene počinio silovanje u obližnjem objektu, nakon čega je naredio oštećenoj da se vrati u prostorije sa ostalim zatvorenicima.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. KZ-a SFRJ.

Navode optuže tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 16 svjedoka od kojih je jedan sa mjerama zaštite, jednog stručnog vještaka te prilaganjem 15 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.