Predmet "Gabela"
9

Podignuta optužnica protiv Vinka Miloševića zbog krijumčarenja pola tone skanka

Dž. P.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Vinka Miloševića zvani Bugarin (60) iz Metkovića, državljanina BiH i Hrvatske, zbog krijumčarenja skanka. Optuženi se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je tokom 2019. godine postao član organizirane grupe ljudi, te se povezao s osobama s područja Crne Gore i Hrvatske, radi nabavke, skladištenja i krijumčarenja skanka iz Crne Gore, preko BiH, te dalje u Hrvatsku i na područje zemalja EU.

Optuženi je drogu u količini od oko 500 kilograma, čija vrijednost na narko tržištu dostiže iznos od više desetina hiljada KM, koja mu je dovezena u više navrata, skrivao, prepakivao u mjestu Gabela, te dalje krijumčario prema Hrvatskoj i zemljama EU.

U koordiniranoj međunarodnoj akciji kodnog naziva "Gabela" u kojoj su učestvovali Tužilaštvo BiH i SIPA, u kući i objektima koje je koristio optuženi, pronađeno je i zaplijenjeno oko 240 kilograma droge.

Optuženi se tereti da je kao član organizirane skupine ljudi, radi dalje međunarodne prodaje, držao supstance koje su propisima proglašene opojnim drogama, čime je počinio krivično djelo neovlašten promet opojnim drogama.

Tužilaštvo BiH uputilo je prema Sudu BiH i prijedlog za produženje pritvora za optuženog do izricanja prvostepene presude, zbog opasnosti od bjekstva, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto. Optužnica i prijedlog za produženje pritvora upućeni su Sudu BiH.