Crna hronika
0

Podignuta optužnica protiv profesora matematike na Ekonomskom fakultetu

FENA
Javno tužiteljstvo Brčko distrikta podignulo je optužnicu protiv Slobodana Lakića (1962), Gorana Lakić (1980), Merisa Saidović (1984) i Almina Ahmetbegović (1983) zbog primanja novca od studenata za položen ispit iz matematike na Ekonomskom fakultetu u Brčkom.

Tijekom prosinca 2005. godine i siječnja 2006. godine, kao profesor matematike na Ekonomskom fakultetu u Brčkom, Slobodan Lakić je, posredstvom Gorana Lakića, Merisa Saidovića, Almina Ahmetbegović i osobe s imenom A. nepoznatog prezimena, koji su posredovali u predaji novca između profesora i studenata, zahtijevao i primao novac od studenata u zamjenu za položen ispit.

Posrednici su u njegovo ime prethodno telefonom pozivali studente nudeći im položen pismeni dio ispita iz matematike, a kasnije i pitanja za usmeni dio ispita u zamjenu za novac u iznosu od 1 000 do 1 400 maraka.

Nakon toga svi su studenti izašli na pismeni dio ispita dana 16. siječnja 2006. godine i predali prazne zadaćnice, što su zabilježile u svom Izvještaju asistentice Ekonomskog fakulteta P. N. i M. V.

Neposredno nakon ispita studenti su ponovno kontaktirani od strane Gorana, Merisa i A. da bi u prazne zadaćnice, koje je prethodno profesor predao posrednicima, ispisali po tri zadatka koja su im urađena predana na papirima. Nakon toga zadaćnice su vratili profesoru koji je potom sačinio popis studenata koji su položili ispit, a među kojima su se nalazila i imena studenata koji su prethodno dali novac da bi položili ispit.

Odmah po objavljenim rezultatima ispita, tadašnji dekan Ekonomskog fakulteta u Brčkom Marin Gužalić poništio je pismeni dio ispita iz matematike zbog sumnja u rezultate, i priča koje su kolale o korupciji profesora.

Na obnovljenom pismenom ispitu iz matematike, nitko od studenata nije pokazao znanje dovoljno za izlazak na usmeni dio ispita.

Ubrzo nakon toga dekan Gužalić suspendirao je prof. Lakića, a istragu preuzelo Javno tužiteljstvo Brčko distrikta.