{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv Nihade Sadibašić

F
6.9.2011. u 17:25
0
7
Podignuta optužnica protiv Nihade Sadibašić
0
Podignuta optužnica protiv Nihade Sadibašić
Foto: Ilustracija
Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Nihade Sadibašić, rođene 15. marta 1959. u Busovači, nastanjene u Zenici, državljanke BiH.
Optužnica Tužilaštva BiH tereti Nihadu Sadibašić da je kao direktorica Društva s ograničenom odgovornošću u Vitezu od 25. augusta do 15. septembra 2005. u svojstvu uvoznika robe počinila tri krivičnopravne radnje, na način da je u namjeri da izbjegne mjere carinske kontrole, preko carinske linije prenijela robu vrijednosti od 19.473 KM, a navedenu robu nije prijavila u jedinstvenoj carinskoj ispravi, niti drugoj dokumentaciji koja je robu pratila.

Optužena se tereti da je u dva navrata, u namjeri da izbjegne plaćanje carinskih dažbina čija vrijednost prelazi 5.000,00 KM, podnijela carinskom organu lažne potvrde i dokumente, na osnovu kojih su obračunate carinske dažbine, koje su bile manje od stvarne vrijednosti robe.

Na taj način obračunati su manji iznosi carinskih dažbina, koji su u jednom navratu bili manji za 14.855 KM, a u drugom navratu manji za 6.229 KM, od stvarne vrijednosti carinske dažbine, te je budžet BiH oštećen za navedeni iznos.

Krijumčarenje i carinske prevare su otkrivene od ovlaštenih službenih osoba UIOBiH, Carinske ispostave Banja Luka.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: