{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv Eraka i Marijanca

F
27.6.2011. u 15:34
0
2
Podignuta optužnica protiv Eraka i Marijanca
0
Podignuta optužnica protiv Eraka i Marijanca
Foto: Arhiv
Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Aleksandra Eraka (1981.) i Novice Marijanca (1975.) koji se terete za poreznu utaju.
Optuženi Erak se tereti da je od 28. juna 2005. do 1. oktobra 2005. godine u Brčko Distriktu BiH, nakon što je osnovao firmu u kojoj je postao direktor bez ograničenja, a čija djelatnost je prema aktima Uprave prihoda Brčko Distrikta BiH definirana kao „trgovina naveliko tekstilom“, započeo poslove uvoza naveliko pšenice, voća i povrća iz Republike Mađarske i Republike Srbije u ukupnoj vrijednosti od 1.349.493,93 KM.

Istragom je utvrđeno da Erak nije imao stovarište, skladište ili magacin za ovu vrstu poslovne djelatnosti, te je suprotno čl. 21, 26. i 27. Zakona o porezu na promet proizvoda i usluga (Sl. glasnik BiH, br. 62/04), proizvode namijenjene krajnjoj potrošnji prodao većem broju kupaca na području Bosne i Hercegovine za gotovinu, a da nije knjigovodstveno evidentirao robu, niti sastavljao i obračunavao mjesečne izvještaje i plaćanja poreza na promet Poreznoj upravi Brčko Distrikta BiH.

Kako se navodi, Erak je na taj način u spomenutom periodu izbjegao plaćanje poreza od 282.851,69 KM, oštetivši za ovaj iznos budžet BiH.

Novica Marijanac optužen je da je u istom periodu donosio novac i vršio prijenos sredstava s računa kojima je vršeno plaćanje dobavljačima u nekoliko poslovnih banaka u Brčko Distriktu, u kojima je firma Aleksandra Eraka imala otvorene račune.

Optuženi Erak tereti se da je izbjegao plaćanje davanja propisanim poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, ne dajući zahtijevane podatke, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 200.000 KM, a Marijanac je optužen da je drugome s umišljajem pomogao u počinjenju krivičnog djela, čime je Erak počinio krivično djelo porezne utaje iz čl. 210. st. 3. u vezi sa st. 1. KZBiH, a Marijanac krivično djelo porezne utaje iz čl. 210. st. 3. u vezi sa st. 1. primjenom čl. 31. KZBiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćilo je državno tužilaštvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: