Crna hronika
0

Podignuta optužnica protiv Eraka i Marijanca

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Aleksandra Eraka (1981.) i Novice Marijanca (1975.) koji se terete za poreznu utaju.

Optuženi Erak se tereti da je od 28. juna 2005. do 1. oktobra 2005. godine u Brčko Distriktu BiH, nakon što je osnovao firmu u kojoj je postao direktor bez ograničenja, a čija djelatnost je prema aktima Uprave prihoda Brčko Distrikta BiH definirana kao „trgovina naveliko tekstilom“, započeo poslove uvoza naveliko pšenice, voća i povrća iz Republike Mađarske i Republike Srbije u ukupnoj vrijednosti od 1.349.493,93 KM.

Istragom je utvrđeno da Erak nije imao stovarište, skladište ili magacin za ovu vrstu poslovne djelatnosti, te je suprotno čl. 21, 26. i 27. Zakona o porezu na promet proizvoda i usluga (Sl. glasnik BiH, br. 62/04), proizvode namijenjene krajnjoj potrošnji prodao većem broju kupaca na području Bosne i Hercegovine za gotovinu, a da nije knjigovodstveno evidentirao robu, niti sastavljao i obračunavao mjesečne izvještaje i plaćanja poreza na promet Poreznoj upravi Brčko Distrikta BiH.

Kako se navodi, Erak je na taj način u spomenutom periodu izbjegao plaćanje poreza od 282.851,69 KM, oštetivši za ovaj iznos budžet BiH.

Novica Marijanac optužen je da je u istom periodu donosio novac i vršio prijenos sredstava s računa kojima je vršeno plaćanje dobavljačima u nekoliko poslovnih banaka u Brčko Distriktu, u kojima je firma Aleksandra Eraka imala otvorene račune.

Optuženi Erak tereti se da je izbjegao plaćanje davanja propisanim poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, ne dajući zahtijevane podatke, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 200.000 KM, a Marijanac je optužen da je drugome s umišljajem pomogao u počinjenju krivičnog djela, čime je Erak počinio krivično djelo porezne utaje iz čl. 210. st. 3. u vezi sa st. 1. KZBiH, a Marijanac krivično djelo porezne utaje iz čl. 210. st. 3. u vezi sa st. 1. primjenom čl. 31. KZBiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćilo je državno tužilaštvo.