Crna hronika
9

Podignuta optužnica protiv Damira Delića koji je pucao u policajce

Klix.ba
Delić prilikom privođenja u Tužilaštvo KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Delić prilikom privođenja u Tužilaštvo KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Damira Delića koji je početkom augusta pucao na policiju u Sarajevu.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva KS Delić se tereti za počinjenje krivičnog djela "Nasilničko ponašanje iz člana 362. Krivičnog zakona Federacije BiH, krivično djelo kažnjivo po članu 52. ZONDINOM-a KS, krivično djelo ubistvo u pokušaju iz člana 166. stav 2. tačka e) u vezi sa stavom 1. a u vezi sa članom 28. KZ F BiH, krivično djelo oduzimanje tuđe pokretnine iz člana 291. KZ F BiH, krivično djelo napad na službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti iz člana 359. stav 2., u vezi sa stavom 1., i krivično djelo izazivanje opće opasnosti iz člana 323., a u vezi sa članom 54. istog Zakona.

Optužnica je potvrđena od strane Kantonalnog suda u Sarajevu, te se uskoro očekuje izjašnjenje o krivnji optuženoga.

Podsjetimo, Delić je napravio haos u centru Sarajeva nakon što ga je djevojka prijavila policiji za fizički napad. Policajci su potom presreli Delića u Vilsonovom šetalištu te mu tražili dokumente, ali je on iz torbice izvadio pištolj iz kojeg je ispalio jedan metak, a zatim od policijskih službenika otuđio službene pištolje, te policijsko vozilo marke "VW Golf", sa kojim se udaljio sa mjesta događaja u pravcu općine Centar.

U ulici Kotromanića bb otuđenim službenim vozilom prepriječio je put F.N. i od njega otuđio Mercedes koji je vozio. Delić se zatim zaputio u ulici Šenoina, gdje je ispalio jedan metak u pravcu službenika policije, te nastavio bježati.

Na području Općine Stari Grad izašao je iz automobila i trčao prema policajcima.

Službenici policije PS Stari Grad su u samoodbrani upotrijebili službeno oružje, ispalivši tri metka u pravcu optuženog, koji je tom priilikom onesposobljen, jer je pogođen jednim metkom u predjelu potkoljenice, saopćeno je iz Tužilaštva KS.