Tužiteljstvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv Borjana Čame

Sarajevo-x.com
Foto: Radio Slobodna Evropa
Foto: Radio Slobodna Evropa
Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu kojom se Borjan Čamo (1983.) tereti za kazneno djelo neovlaštenog prometa opojnim drogama iz članka 195. KZ BiH.

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu, kojom se Čamo Borjan, rođen 09.04.1983. godine u Sarajevu, nastanjen u Sarajevu, državljanin BiH i R Hrvatske, tereti da je počinio kazneno djelo neovlaštenog prometa opojnim drogama iz članka 195. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

U optužnici se navodi, da je optuženi Čamo dana 17.06.2009. godine, od NN osobe u Sarajevu nabavio-kupio opojnu drogu marihuanu za novac u iznosu od 40,00 KM i to 4 (četiri) paketića opojne droge marihuana, a sutradan, prilikom prelaska državne granice, na izlazu iz BiH, na međunarodnom željezničkom graničnom prijelazu Šamac/Bosanski Šamac, u putničkom vozu koji prometuje na međunarodnoj liniji Sarajevo-Budimpešta, pokušao neovlašteno iz BiH u Republiku Hrvatsku prenijeti ta 4 (četiri) paketića sačinjena od alu-folije u čijoj unutrašnjosti se nalazila opojna droga kanabis- konoplja.

Opojna droga bila je skrivena u osobnom prtljagu, u lijevom donjem džepu njegova ruksaka, ukupne neto težine 3,50 grama, koja u sebi sadrži tetrahidrokanabinol- THC, koji se nalazi pod međunarodnom kontrolom opojnih droga i tvar je propisom proglašena opojnom drogom, a navedena djela optuženoga protivna su odredbama Zakona o sprečavanju i suzbijanju zlouporabe opojnih droga.

Optuženi se tereti da je pokušao neovlašteno preko granice prenijeti tvar, koja je propisom proglašena opojnom drogom, čime je počinio kazneno djelo neovlaštenog prometa opojnim drogama u pokušaju iz članka 195. stavak 1., u svezi sa člankom 26. KZ BiH .