{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv 23 osobe u slučaju Kastel

S
12.1.2012. u 16:11
0
2
Podignuta optužnica protiv 23 osobe u slučaju Kastel
0
Podignuta optužnica protiv 23 osobe u slučaju Kastel
Tužilaštvo BiH je podiglo, u okviru predmeta "Kastel", optužnicu protiv 23 osobe koje se tereti za više krivičnih djela, koja uključuju neovlašten promet opojnim drogama, zloupotrebu položaja ili ovlasti, protivzakonito posredovanje, ovjeru neistinitog sadržaja, primanje dara i drugih oblika koristi te druga krivična djela.
Optužnica ih tereti da su kao pripadnici međusobno povezane i organizovane grupe ljudi s ciljem pribavljanja imovinske koristi, zajedničkim djelovanjem vršili proizvodnju, kupovinu, prodaju, prijevoz i prebacivanje supstanci proglašenih opojnom drogom, kao i radnje kojima su prikrivali izvršenje krivičnih djela i prikrivali izvršioce.

Vršeći ovakva krivična djela, optuženi su ostvarivali zajedničku ili pojedinačnu protivpravnu novčanu korist, u kojoj su uloge pojedinih pripadnika grupe međusobno povezane, podijeljene i razgraničene s obzirom na položaj svakog pripadnika grupe.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da se optuženog R. B. kao organizatora grupe, tereti da je radi pribavljanja imovinske koristi, kao službena osoba u FBiH iskorištavanjem svog položaja i ovlasti, sebi i drugom pribavio korist i teže povrijedio prava drugog.

R.B. je, prema optužnici, zahtijevao i primio dar da bi u okviru svoje dužnosti učinio ono što ne bi smio, oštetio tuđu stvar i dovođenjem u zabludu nadležnog tijela učinio da se u javnoj ispravi ovjeri neistinit sadržaj, koji treba služiti u pravnom prometu.

U optužnici se, između ostalog navodi da je R.B. kao visoki policijski funkcioner, stupio u kontakt sa osobama za koje je znao da vrše krivična djela neovlaštenog prometa opojnim drogama na području Unsko-sanskog kantona.

Sa Š.S, K.N. i M.Z. i drugim njemu poznatim osobama, R.B. je dogovorio da oni neometano od policije nastave vršenje krivičnih djela, pri čemu je on koordinisao aktivnosti na proizvodnji i prodaji marihuane koju su uzgajali Š.S. i drugi.

Optužene se, između ostalog, tereti za zloupotrebu službenog položaja u policijskim strukturama, tako što su nezakonito posredovali pri zapošljavanju, vršili nezakonite radnje vezane za prometne kazne u USK te druga krivična djela u kojima su na koruptivan način vršili više krivičnih djela.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv osoba inicijala R.B, Š.S, K.S, O.E, K.M, K.H, V.O, E.S, A.M, M.L, A.M, E.B, M.M, S.A, S.M, M.K, M.Ć, E.S, H.H, A.A, M.D, F.E. i I.H.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tokom akcije "Kastel", provedene u decembru 2010. godine, koja je bila usmjerena na otkrivanje i kazneno procesuiranje osoba osumnjičenih za kaznena djela organizovanog kriminala u vezi sa kaznenim djelom zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, privrednog kriminala, te primanja i davanja mita i drugih oblika koristi, privedeno je više od 30 osoba.

Pritvor je predložen za Ramu Brkića, Emira Selimovića, Ibrahima Hodžića, Huseina Kunića, Asmira Mašića, Mehmeda Libića, svi nastanjeni u Bihaću, te za Mahu Ćufurovića i Enesa Selimovića, nastanjenih u Velikoj Kladuši.

Ovim osobama pritvor je predložen nakon ispitivanja i to zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i saučesnike, kao i prikrivanja dokaza. Sumnjiči ih se da su nezakonito dodjeljivali i namještali poslove u pojedinim institucijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: