Predmet "Volan"
8

Podignuta nova optužnica protiv automafije: Pripadnici krim-grupe imali strogo utvrđene uloge

S. Š.
Ilustracija (Foto: Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je novu optužnicu u okviru predmeta kodnog naziva "Volan", a koja se odnosi na organizovani autokriminal.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:  

  • Ivana Jovanovića  rođenog 1982. godine u Priboju u Srbiji, državljanina BiH, i -Joze Cigića, rođenog 1982. godine u Mostaru, ranije osuđivanog, državljanina BiH i Hrvatske.   Optuženi se terete da su kao pripadnici grupe za organizovani kriminal u krivičnim djelima koja im se stavljaju na teret učestvovali na sljedeći način, kako je to objašnjeno u optužnici.

Šta stoji u optužnici tužilaštva

"Optuženi Ivan Jovanović u preuzimanju otuđenih vozila na području BiH u najmanje četiri navrata, skrivanju vozila na pripremljenim skrivenim lokacijama kao i krijumčarenju ilegalno preko državne granice i primopredaji vozila na teritoriji Srbije, a optuženi Jozo Cigić u otuđenju motornih vozila, skrivanju, rastavljanju i prodaji u dijelovima", saopćili su iz Tužilaštva BiH.  

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su optuženi djelovali po tačno utvrđenim i podijeljenim ulogama i zadacima u strukturama automafije.   Nadalje, optuženi se terete da su kao pripadnici grupe za organizovani kriminal - optuženi Jovanović - pomogao u činjenju krivičnog djela "Teške krađe", na način da je prikrio tragove krivičnog djela i predmete pribavljene krivičnim djelom.

Optuženi Cigić se tereti da je obijanjem, provaljivanjem i drugim savladavanjem većih prepreka da dođe do stvari iz zatvorenih prostora, tuđu stvar oduzeo drugome, čime su počinili krivično djelo "Organizovani kriminal", a vezi sa krivičnim djelom "Teška krađa".   U optužnici je detaljno opisano izvršenje krađa automobila i ostalih nezakonitih radnji u devet pojedinačnih slučajeva koji se stavljaju na teret optuženima.    Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 21 svjedoka i prilaganjem više desetina dokaznih materijala.

Prvobitna optužnica u predmetu "Volan" nije obuhvatila ove optužene, iz razloga što nisu bili dostupni nadležnim organima i za istima je bila raspisana potjernica Suda BiH. Nakon što su osumnjičeni postali dostupni te izručeni Tužilaštvu BiH stvoreni su procesni uslovi za podizanje optužnice.

  Sud BiH potvrdio je ovu optužnicu Tužilaštva BiH.