Sud u Livnu
0

Počinje suđenje policajcima koji su pustili Knezovića

SRNA
Foto: S.Midžor/24sata.hr
Foto: S.Midžor/24sata.hr
Pred Opštinskim sudom u Livnu za srijedu, 21. septembra, zakazan je glavni pretres u kojem bi trebalo da se pojave dvojica sudskih policajaca Kantonalnog suda u Širokom Brijegu koje optužnica tereti za krivično djelo protivzakonitog oslobađanja osobe koja je lišena slobode.

Optuženi policajci Marinko Barbarić i Ivan Barić osumnjičeni su da su 4. oktobra 2009. godine, nakon incidenata uoči fudbalske utakmice "Široki Brijeg" - "Sarajevo", omogućili bijeg iz pritvora Oliveru Knezoviću osumnjičenom za ubistvo navijača "Sarajeva" Vedrana Puljića.

Osumnjičeni sudski policajci prethodno su početkom marta ove godine pred Opštinskim sudom u Livnu, koji je za vođenje ovog postupka delegirao Vrhovni sud Federacije BiH na zahtjev predsjednika Opštinskog suda u Širokom Brijegu Franje Ravlije, u prisustvu svojih advokata Nade Dalipagić i Žarka Željka, negirali krivicu.

Optužnicu protiv Barbarića i Barića potvrdio je Opštinski sud u Livnu 4. februara 2011. godine, prethodni prigovori koje su na optužnicu uložili advokati optuženih, odbačeni su kao neosnovani, a za krivično djelo koje im se stavlja na teret predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Pred sudijom za prethodno saslušanje i predsjednikom Opštinskog suda u Livnu Nikom Cvitanovićem okrivljeni policajci tada su se izjasnili da nisu krivi, zbog čega će se protiv njih voditi sudski postupak saslušanjem svjedoka i izvođenjem drugih dokaza zastupnika optužbe i zastupnika odbrane.

Tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona do danas nije podiglo optužnicu protiv ubice Vedrana Puljića, a osumnjičeni za ubistvo Oliver Knezović pobjegao je u Hrvatsku iz strogo čuvane zgrade Kantonalnog suda u Širokom Brijegu ispred koje ga je čekalo vozilo, pred očima dvojice optuženih sudskih policajaca i nalazi se na slobodi, jer posjeduje dvojno državljanstvo.