Crna hronika
0

Počinje suđenje bajkerima optuženim za šverc droge i oružja

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Sudu BiH danas počinje suđenje bajkerima međunarodne moto grupe "Anđeli iz pakla" Arifu Pelešu i Predragu Vrakelju, optuženima za međunarodnu trgovinu drogom i oružjem.

Oni su optuženi da su od jula 2013. do aprila 2014. godine, kao dio međunarodne organizovane kriminalne grupe, učestvovali u trgovini heroina, kokaina i marihuane, te trgovini oružja na teritoriji BiH, Slovenije, Austrije i drugih zemalja.

Sud BiH je 8. septembra potvrdio optužnicu koja tereti Peleša i Vrakelju za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet oružja i vojne opreme, te proizvodima dvojne upotrebe.

Pelešu je na teret stavljeno i krivično djelo neovlašten promet opojnih droga, saopšteno je iz Suda BiH.

Podsjećamo, Peleš je zajedno sa još 17 bh. državljana uhapšen u akciji "Šiling" u aprilu ove godine, a tereti ga se da je kao član poznate međunarodne moto grupe "Anđeli iz pakla" u sastav grupe vrbovao i za prevoz droge angažovao više osoba, koristeći poznanstva iz drugih motociklističkih grupa. Osumnjičeni Vrakelja je također bio član spomenute moto grupe.

Peleš je drogu i oružje nabavljao od njemu poznatih osoba, te prodavao osobama na području Brčko distrikta i još nekim dijelovima BiH, koji su preuzetu drogu prodavali ovisnicima u uličnoj prodaji. Istovremeno, drogu i nabavljeno oružje prevozio je na područje zemalja EU, naročito Slovenije i Austrije, putem kurira i svojih povjerljivih osoba.

Peleš je organizovao međunarodno krijumčarenje heroina iz BiH prema Sloveniji, u količinama od 40, 100 i 1.000 grama. Ovu drogu je nosio kurir kojeg je on angažovao.