{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počelo suđenje za terorizam u Bugojnu

S
22.3.2011. u 18:43
0
14
Počelo suđenje za terorizam u Bugojnu
0
Počelo suđenje za terorizam u Bugojnu
Foto: Arhiv
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva, danas je u Sudu BiH počelo suđenje pripadniku vehabijskog pokreta Harisu Čauševiću i još petorici optuženih za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna prošle godine.
Tužilaštvo BiH tereti Harisa Čauševića, Adnana Haračića i Nasera Palislamovića da su počinili teroristički čin nanošenja velike štete BiH, pri čemu je s umišljajem ubijena jedna osoba, dok su Emin Osmanagić, Haris Špago i Nedžad Keško optuženi za krivično djelo pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

Tužilac Ozrenka Nešković je navela da je nakon aktiviranja improvizovane eksplozivne naprave, koju je Čaušević postavio na zid Policijske stanice u Bugojnu, smrtno stradao policajac Tarik Ljubuškić, teže povrijeđena policajka Edina Hindić, a lakše povrede zadobilo još nekoliko policajaca.

Ona je dodala da je policijskoj stanici nanesena materijalna šteta više od 506.000 KM, dok je na obližnjim stambeno-poslovnim objektima i nekoliko automobila šteta procijenjena na više od 213.000 KM.

Neškovićeva je istakla da su optuženi imali za cilj zastrašivanje stanovništva i ozbiljnu destabilizaciju osnovnih političkih, ustavnih i društvenih struktura BiH.

Tužilac je navela da je Čaušević 2008. godine, na redovnim sedmičnim sastancima sa svojim istomišljenicima u Bugojnu, govorio o neophodnosti načina vrbovanja islamskih vjernika na uspostavljanje šerijatske države BiH i da ih, ukoliko ne budu dobrovoljno pristupali i prihvatali takve ideje, treba kažnjavati i ubijati, a šerijatsku državu nasilno uspostaviti.

Čaušević je, prema navodima tužioca, između ostalog, govorio da domaće političare muslimane treba ukloniti nasilnim putem, jer su oni krivi za loše stanje u BiH i da su veći neprijatelji islama Bošnjaci u BiH koji su se odmetnuli od vjere, nego hrišćani i drugi.

Neškovićeva je navela da je Čaušević, po ugledu na Hamas i borbu u Palestini, pozivao na ustanak i državni udar "ne bi li se vratili Bogu", isticao da BiH treba oružjem vratiti muslimanima, da se za oružje ne treba brinuti jer su oni finansijski jaki, te da se ono može prikupiti i od seljaka kojima je preostalo iz prethodnog rata.

"Čaušević je na više lokacija skrivao zakopanu veliku količinu naoružanja, među kojima su ručni raketni bacač, automatske puške, kalašnjikovi, pješadijske mine, ručne bombe, municija i okviri za municiju", rekla je Neškovićeva.

Osim ovoga, Čaušević se tereti i za upad u informacioni sistem Suda BiH, CIPS-a, Narodne skupštine RS, IDEEA, kao i parlamenta BiH, čime je pokušao da nanese veliku štetu sistemima.

U optužnici se navodi da su Osmanagić, Špago i Keško pružili pomoć Čauševiću, Haračiću i Palislamoviću nakon učinjenja terorističkog djela tako što su ih prikrivali, te pomagali i na druge načine, za šta je zakonom propisana kazna dugotrajnog zatvora.

Tužilac je u uvodnim riječima rekla da će Tužilaštvo dokazati da je teroristički akt u Bugojnu pomno pripreman od 2008. godine i da će to potvrditi svi dokazi koji su međusobno povezani.

Ona će tražiti da se optuženi proglase krivim i izrekne najduža zatvorska kazna propisana zakonom, koja može trajati od 21 do 45 godina zatvora.

Optuženi su svojim ponašanjem već na početku ročišta još jednom pokazali da ne poštuju ovaj Sud jer, prilikom provjere ličnih podataka i pitanja sudije Gorana Radovića da li su razumjeli optužnicu, osim Čauševića i Haračića, ostali nisu htjeli da ustanu i odgovore.

Umjesto njih, to su učinili njihovi advokati. Odbrana danas nije iznosila svoj koncept odbrane, što će učiniti po okončanju iznošenja dokaza Tužilaštva.

Advokati Osmanagića, Špage i Keške naveli su da njihovi klijenti već tri dana štrajkuju glađu jer su im u KPZ Orašje, gdje su pritvoreni, uskraćena vjerska prava, te da su izloženi torturi. Zbog toga je zatraženo da se premjeste u pritvorsku jedinicu Suda BiH.

Nastavak suđenja u predmetu "Čaušević i ostali" zakazan je za 4. april u 13.30 časova saslušanjem svjedoka Tužilaštva, supruge poginulog policajca Tarika Ljubuškića, Mersihe, i policajke Edine Hindić koja je u terorističkom napadu zadobila teže povrede.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: