Kantonalni sud Sarajevo
0

Počelo suđenje u predmetu Ramiz Džaferović

FENA
Ramiz Džaferović (Foto: Oslobođenje)
Ramiz Džaferović (Foto: Oslobođenje)
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima strana u postupku (optužbe i odbrane) danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo počelo suđenje Ramizu Džaferoviću (1959.), bivšem direktoru Federalne porezne uprave, optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Optužnica Džaferovića tereti da je kao direktor Federalne porezne uprave i član Upravnog odbora Zavoda za platni promet prekoračio vlastite ovlasti, te omogućio protupravno stjecanje imovinske koristi Zavodu za platni promet u iznosu od 5.112.142 KM i time oštetio kantonalne budžete (KS, ZDK, TK, USK i BPK)

Kako se u optužnici navodi, Džaferović je u inkriminirano vrijeme (22. decembra 1997.) donio i potpisao zaključak kojim je obustavio postupak inspekcijskog nadzora i kontrole, te obračuna poreza na platu, odnosno na isplate na ime tkz. potpore za plate radnika Zavoda koje su obračunate i isplaćene u 1996. i 1997. godini, a koje imaju karakter dodatnih i ličnih primanja, te na koja se u skladu sa Zakonom o porezu na plaću obračunava i plaća porez.

Prema tužbenim navodima (tačka 2. optužnice), Džaferović je 20. decembra 1999. godine u svojstvu generalnog direktora Federalne porezne uprave naložio preduzeću "Energoinvest-Energopetrol" da, umjesto na račun budžeta FBiH, iznos od 1.648.816 KM (putarinu) uplati na račun budžeta Bosanskopodrinjskog kantona, čime su za isti iznos oštećeni federalni i budžeti kantona.

Zastupnik optužbe, kantonalni tužitelj Sanin Bogunić ustvrdio je u uvodnoj riječi da će tokom dokaznog postupka biti potvrđene inkriminacije sadržane u optužnom aktu.

Najavio je saslušanje više svjedoka i vještaka finansijske struke te predočavanje određenog broja materijalnih dokaza.

Branitelj optuženog, advokat Ekrem Galijatović, međutim, smatra kako u radnjama opisanim u optužnici nema elemenata krivičnog djela.

Navodi da je optužnica sačinjena mimo svih uobičajenih normi pravnog sistema, ocjenivši kako su tvrdnje sadržane u optužnici u suprotnosti sa zakonitošću dokaza.

Galijatović, nadalje, navodi da su svi akti koje je njegov branjenik potpisao doneseni u skladu sa zakonom te da su sadržavali pouku o pravnom lijeku, odnosno da je u ovom predmetu nastupila apsolutna zastara (proteklo više od deset godina od inkriminiranog perioda).

Nastavak suđenja zakazan je za 23. augusta, kada bi trebalo pristupiti saslušanju prvih svjedoka optužbe.