{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počelo suđenje u predmetu Ramiz Džaferović

F
7.7.2010. u 14:05
0
2
Počelo suđenje u predmetu Ramiz Džaferović
0
Počelo suđenje u predmetu Ramiz Džaferović
Ramiz Džaferović (Foto: Oslobođenje)
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima strana u postupku (optužbe i odbrane) danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo počelo suđenje Ramizu Džaferoviću (1959.), bivšem direktoru Federalne porezne uprave, optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlasti.
Optužnica Džaferovića tereti da je kao direktor Federalne porezne uprave i član Upravnog odbora Zavoda za platni promet prekoračio vlastite ovlasti, te omogućio protupravno stjecanje imovinske koristi Zavodu za platni promet u iznosu od 5.112.142 KM i time oštetio kantonalne budžete (KS, ZDK, TK, USK i BPK)

Kako se u optužnici navodi, Džaferović je u inkriminirano vrijeme (22. decembra 1997.) donio i potpisao zaključak kojim je obustavio postupak inspekcijskog nadzora i kontrole, te obračuna poreza na platu, odnosno na isplate na ime tkz. potpore za plate radnika Zavoda koje su obračunate i isplaćene u 1996. i 1997. godini, a koje imaju karakter dodatnih i ličnih primanja, te na koja se u skladu sa Zakonom o porezu na plaću obračunava i plaća porez.

Prema tužbenim navodima (tačka 2. optužnice), Džaferović je 20. decembra 1999. godine u svojstvu generalnog direktora Federalne porezne uprave naložio preduzeću "Energoinvest-Energopetrol" da, umjesto na račun budžeta FBiH, iznos od 1.648.816 KM (putarinu) uplati na račun budžeta Bosanskopodrinjskog kantona, čime su za isti iznos oštećeni federalni i budžeti kantona.

Zastupnik optužbe, kantonalni tužitelj Sanin Bogunić ustvrdio je u uvodnoj riječi da će tokom dokaznog postupka biti potvrđene inkriminacije sadržane u optužnom aktu.

Najavio je saslušanje više svjedoka i vještaka finansijske struke te predočavanje određenog broja materijalnih dokaza.

Branitelj optuženog, advokat Ekrem Galijatović, međutim, smatra kako u radnjama opisanim u optužnici nema elemenata krivičnog djela.

Navodi da je optužnica sačinjena mimo svih uobičajenih normi pravnog sistema, ocjenivši kako su tvrdnje sadržane u optužnici u suprotnosti sa zakonitošću dokaza.

Galijatović, nadalje, navodi da su svi akti koje je njegov branjenik potpisao doneseni u skladu sa zakonom te da su sadržavali pouku o pravnom lijeku, odnosno da je u ovom predmetu nastupila apsolutna zastara (proteklo više od deset godina od inkriminiranog perioda).

Nastavak suđenja zakazan je za 23. augusta, kada bi trebalo pristupiti saslušanju prvih svjedoka optužbe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: