Crna hronika
52

Počelo suđenje Rastoderu: Usmrtio Havu vozeći 103 km/h

Piše: N. J.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je počelo suđenje Semiru Rastoderu optuženom za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa. Optužen je da je vozilom Golf 6, na pješačkom prelazu u naselju Nedžarići 1. aprila usmrtio mladu majku dvoje djece Havu Šljivić-Dovadžiju.

Tužiteljica Šeila Heljić je nakon čitanja optužnice istakla da će Tužilaštvo nastojati dokazati da je Rastoder počinio djela koja mu se stavljaju na teret, odnosno da je pri brzini od 103 km/h, iako je ograničenje bilo 60 km/h, na pješačkom prelazu udario Havu Šljivić-Dovadžiju, koja je od zadobijenih povreda preminula na mjestu događaja.

"Optuženi je ušao u raskrsnicu pri toj brzini, ne vodeći računa o sigurnosti pješaka, te je udario Havu Šljivić-Dovadžiju, koja je prelazila cestu dok je na semaforu bilo crveno svjetlo za pješake", kazala je tužiteljica.

Dodala je kako će Tužilaštvo tokom suđenja ispitati dva svjedoka, Havinog supruga Amara Dovadžiju, te brata optuženog Semira Seada Rastodera. Osim njih, Tužilaštvo će pozvati na sud i vještake saobraćajne, medicinske i mašinske struke.

Advokat optuženog Kadrija Kolić je naveo kako će u završnoj riječi imati primjedbu na nadležnost Kantonalnog suda u ovom slučaju, a istakao je i da nakon što odbrana izvede dokaze više ništa neće biti isto u odnosu na navedeno u činjeničnom opisu optužnice.

Suđenje će biti nastavljeno 28. januara, kada će svjedočiti dvojica svjedoka.