Zbog ubistva Ljubiše Savića
0

Počelo suđenje Đorđu Ždrali

Sarajevo-x.com
Đorđu Ždrali, optuženom da je u ljeto 2000. godine ubio Ljubišu Savića Mauzera, nekadašnjeg načelnika Uprave policije Republike Srpske, danas je u Sudu BiH počelo suđenje.

Božo Mihajlović, tužitelj Tužilaštva BiH, pročitao je optužnicu u kojoj se navodi da je Ždrale tokom 2000. godine, iz njemu poznatih razloga, organizovao i u dogovoru s drugim osobama, pristao biti izvršilac ubistva Ljubiše Savića. Njemu poznate osobe su, u vrijeme dok je izdržavao kaznu u KPZ Kula, nabavile dvije automatske puške, municiju, automobile „Tojota“ i „Golf4“, te gumene rukavice, koji su korišteni pri izvršenju ovog krivičnog djela.

Sa još jednom osobom Ždrale je u „Tojoti“ pratio Mauzera i u neposrednoj blizini bijeljinske Željezničke stanice prema Mauzeru je ispalio tri kraktka rafala, odnosno 13 metaka iz automatske puške. Mauzera je pogodilo šest metaka, a od zadobijenih povreda preminuo je na licu mjesta. Ždrale i pomagač pobjegli u „Tojoti“ do mjesta Hase, gdje ih je u „Golfu 4“ čekala treća osoba, te su potom pobjegli u pravcu Ugljevika.

Tužitelj Mihajlović u uvodnoj riječi naglasio je da će izvođenjem predloženih dokaza u potpunosti dokazati da je Ždrale počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Dragiša Jokić, Ždralin advokat, kazao je da još uvijek ne zna na čemu će graditi koncept odbrane. Naime, prema riječima Jokića, Tužilaštvo će prvo morati dokazati da je Ždrale počinio ubistvo, pa tek onda dokazivati kvalifikaciju "teško". Jokić je dodao i da mu Tužilaštvo nije dostavilo sve dokaze, zbog čega nije spreman dati uvodnu riječ.

Tužitelj Mihajlović je na to odgovorio da je odbrani ponudio sve dokaze na kojima se zasniva optužnica protiv Ždrale, ali da među njima nisu dokazi prikupljani protiv Ždralinih saučesnika, jer protiv njih istraga nije završena. Nastavak suđenja zakazan je za sutra.