Crna hronika
35

Počelo suđenje Harisu Tabakoviću, Tužilaštvo najavilo dokazivanje krivnje za ubistvo

Piše: E. F.
Sudija Jasmina Begić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi tužioca Jasmina Džaferovića danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo suđenje Harisu Tabakoviću, inspektoru FUP-a optuženom za ubistvo Firzete Halkić (49) koje se dogodilo 13. aprila ove godine u stanu u ulici Bajrama Zenunija na Alipašinom Polju.

Postupajući tužitelj najavio je da će dokazati krivnju optuženog Tabakovića.

"U toku dokaznog postupka tužilaštvo će saslušati svjedoke, vještake i uložiti materijalne dokaze te time dokazati da je Haris Tabaković počinio krivično djelo ubistva onako kako je to opisano u optužnici", kazao je Džaferović.

Podsjećamo, Tabaković je Firzetu ubio iz službenog pištolja marke Glock, a nakon tragedije je pozvao policiju i kazao šta je učinio.

Policijska patrola stigla je na mjesto ubistva gdje je zatekla mrtvu 49-godišnjakinju. Na tijelu ubijene pronađeno je više rana nanesenih vatrenim oružjem u predjelu grudnog koša i stomaka.

Prema optužnici, par se najprije posvađao, a zatim je Tabaković nakon kratke prepirke pištolj uperio u Firzetu i pucao. Ispalio je najprije dva hica u grudni koš i trbuh, a kada je Firzeta pala na pod ispalio je još dva.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Navodno, ubijena i Tabaković su bili u ljubavnoj vezi. Njena porodica je neposredno nakon ubistva tvrdila da je Tabaković nije puštao na miru dok su njegove kolege kazale da je imao problema na poslu zbog burnog privatnog života.

Nezvanično, Firzeta je u Policijskoj upravi Novi Grad mjesec dana prije ubistva podnijela krivičnu prijavu protiv Tabakovića, kazavši policajcima da je maltretira, da bi sutradan tu izjavu povukla govoreći im: "Ja njega volim".