Crna hronika
2

Počelo suđenje braći Ćosić zbog krijumčarenja 339 kilograma kokaina

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pred Županijskim sudom u Splitu danas je počelo suđenje braći Petru i Anti Ćosiću iz Tomislavgrada, te još četvorici optuženih za krijumčarenja 339 kilograma kokaina iz Brazila, vrijednog 12,8 miliona eura.

Nakon čitanja optužnice, svi su rekli da se ne osjećaju krivim.

Prvooptuženi Petar Ćosić (43) tereti se da je organizovao zločinačku organizaciju radi dopreme kokaina velike čistoće u Hrvatsku.

U optužnici se navodi da je Petar Ćosić od januara 2010. do maja 2011. godine u Brazilu nabavljao kokain, koji je potom preko svoje mreže distribuirao do španskih luka, a zatim prodavao po Evropi.

Među optuženima je i njegov brat Ante Ćosić, te Manuel Vulić sa prebivalištem u Pragu, splitski pomorac Stanislav Knežević, Zagrepčanin Vlatko Šoš i Zadranin Serđo Rimanić, koji se brane sa slobode.

Zamjenik direktora hrvatskog USKOK-a Natalija Petković rekla je da će tokom sudskog postupka dokazati da su se šestorica optuženih organizovali u zločinačku organizaciju da bi nabavljali kokain u Južnoj Americi i Amsterdamu, koji su potom prodavali po zemljama EU.

Ona je rekla da su se optuženi o prodaji droge dogovarali putem SMS poruka, telefonski i internetom, te da su falsifikovali pasoše da bi im bio olakšan put do krajnjeg odredišta.

Zagrebački advokat Ljubo Pavasović Visković koji brani prvooptuženog Petra Ćosića, rekao je da ni nakon dvije godine od podizanja optužnice u njoj nije navedeno mjesto i vrijeme radnje, način počinjenja, a ni učesnici.

"Mi ćemo u postupku dokazivati da je Petar Ćosić imao prodavnicu sportske odjeće i da je ono što mu se pripisuje u optužnici kao putovanje po svijetu radi prodaje kokaina zapravo bila nabavka odjeće za prodavnicu", rekao je on.

Ova kriminalna grupa uhapšena je velikoj akciji USKOK-a u maju 2011. godine u kojoj je učestvovala i američka DEA. Optuženo je njih desetoro, ali je sud razdvojio postupke, jer se preostala četvorica sa prebivalištem van Hrvatske nalaze u bjekstvu.