Kantonalni sud u Sarajevu
0

Počelo suđenje Amiru Pašiću Faći i ostalima

Piše: A. Kovač
Iznošenjem uvodnih riječi i čitanjem optužnice danas je u sarajevskom Kantonalnom sudu počelo suđenje Amiru Pašiću Faći, Almeru Inajetoviću, Sulejmanu Jasiki zvanom Sule i Edževitu Zekiću zvanom Zemo.

Oni se terete da su 25. februara ove godine u sarajevskoj ulici Huremuša počinili krivično djelo razbojništva nad Alenom Grbom, a Pašić se tereti i da je oštećenom Grbi nanio lakše tjelesne povrede.

Tužiteljica sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Maja Pašić u uvodnoj riječi kazala je da će Tužilaštvo iznošenjem materijalnih dokaza, saslušanjem svjedoka i vještaka dokazati da su optuženi počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret. Branioci optuženih su kazali da će uvodne riječi iznijeti naknadno.

Rusmir Karkin, branioc Amira Pašića Faće je, pak, od Sudskog vijeća kojim predsjedava sutkinja Dalida Burzić tražio ukidanje pritvora njegovom branjeniku. Tužilaštvo se usprotivilo ovom zahtjevu, a Sudsko vijeće je, nakon vijećanja odbilo zahtjev o ukidanju pritvora.

Inače, Pašiću koji se trenutno nalazi u pritvoru KPZ Zenica, zbog neprimjerenog ponašanja u pritvoru, u narednih mjesec dana zabranjene su posjete za sve osobe, osim za njegovog branioca. Zekić se, također, nalazi u KPZ Zenica gdje izdržava ranije izrečenu zatvorsku kaznu, dok se Inajetović i Jasika nalaze u pritvoru u Sarajevu zbog sumnje da su početkom ovog mjeseca učestvovali u pljački prodavnice "Konzum", koja se nalazi u sarajevskom naselju Breka.

Nastavak suđenja Pašiću i ostalima zakazan je za 23. novembar ove godine kada bi trebali svjedočiti Haris Pašić, Edževit Svraka, Samir Pačarez i oštećeni Alen Grbo.

Prema optužnici Pašić je 25. februara ove godine u sarajevskoj ulici Huremuša prišao Alenu Grbi i uperio mu pištolj u predjelu stomaka. Potom je pretresao Grbu i iz džepa mu izvukao oko 900 maraka. Kada je Grbo zatražio da mu Pašić vrati novac, on mu je rekao: "Ja samo pucam, ja se ne bijem". Vidjevši da su u njega repetirane pištolje uperili i Inajetović, Jasika i Zekić, Grbo je počeo da bježi.

Pašić je tada za njim ispalio dva metka, od kojih je jedan Grbu pogodio u lijevu natkoljenicu, nanijevši mu laku tjelesnu povredu. Istovremeno, prema Grbi je pucao i Zekić. Nakon toga Pašić, Inajetović, Jasika i Zekić su sjeli u taksi „Audi A4“, kojim je upravljao Haris Pašić i pobjegli u nepoznatom pravcu.