{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počasni građanin Sarajeva Jean-Claude Carreau pretučen u Rakovici

17.10.2013. u 18:41
157
84
Počasni građanin Sarajeva Jean-Claude Carreau pretučen u Rakovici
157
Počasni građanin Sarajeva Jean-Claude Carreau pretučen u Rakovici
Sjedište škole jahanja
Fondacija "Zemlja prijateljstva i mira" objavila je danas da je njen predsjednik Jean-Claude Carreau napadnut u prisustvu brojnih svjedoka u Rakovici 13. oktobra oko 11 sati.
Ovaj Francuz, poznat i kao "heroj mira", ratni, više puta medaljom odlikovani veteran, počasni građanin Grada Sarajeva, otac kapetana francuske armije, koji je dao svoj život za mir 22. jula 1995. godine, i prijatelj djece Bosne i Hercegovine, brutalno je napadnut štapom, navodi se u saopćenju Fondacije koja ističe da je slučaj zatvoren osam sati od incidenta.

Carreau (81) je preživio moždani udar u Rakovici krajem februara 2011. godine, te je hitno transportiran u Luksemburg. Nakon toga više puta se vratio u Bosnu i Hercegovinu kako bi istrajao u svojim naporima u korist omladine ove zemlje, shrvan prvenstveno uništenjem divnog manježa Centra za jahanje, u februaru 2012., usljed enormnih količina snijega, pri čemu je ulica koja vodi do glavnog puta u Rakovici bila blokirana tri dana, te naposljetku, i kriminalnim činom 18. augusta 2013., pri čemu je jahački dio centra zapaljen i u potpunosti izgorio.

"Napadač ili više njih su još uvijek na slobodi, iako je bez sumnje njihov cilj bio upropastiti napore Carreaua da izgradi i očuva najljepši moderni centar za jahanje u zemlji, namijenjen mladima i manje mladima, te djeci i osobama sa posebnim potrebama", navedeno je iz Fondacije "Zemlja prijateljstva i mira".

Carreau ce ubrzo otići u Luksemburg, kako bi detaljno utvrdio posljedice napada. Povrede koje je zadobio su u području glave, na mjestu gdje je 2001. operisan. Poručio je da će se potom vratiti u Sarajevo, te pomno pratiti legalni postupak rješavanja slučaja napada na njega.

"Sljedeće putovanje u Bosnu i Hercegovinu će biti skoro stoti dolazak u ovu zemlju, ali ovaj put, u nadi da će policija i pravda učiniti njihov posao, te da niti on, ni drugi, ne izostavljajući konje, neće biti žrtve ljubomore određenih ljudi, još jednom u nizu. Kako bi se izdigla iznad kriminala, i dokazala da isti neće pobijediti, Fondacija će ponovo otvoriti vrata svim prijateljima konja i jahača u susretu dvanaestog konjičkog takmičenja u ovom centru, koje će biti održano pod vodstvom vrhunskog, francuskog trenara konjičkih sportova, dobro poznatog u Sarajevu. Susret se održava u subotu, 19. oktobra u Rakovici (Kakrinje), od 14.00 sati. Ulaz je besplatan", ističu iz Fondacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: