Crna hronika
157

Počasni građanin Sarajeva Jean-Claude Carreau pretučen u Rakovici

Klix.ba
Sjedište škole jahanja
Sjedište škole jahanja
Fondacija "Zemlja prijateljstva i mira" objavila je danas da je njen predsjednik Jean-Claude Carreau napadnut u prisustvu brojnih svjedoka u Rakovici 13. oktobra oko 11 sati.

Ovaj Francuz, poznat i kao "heroj mira", ratni, više puta medaljom odlikovani veteran, počasni građanin Grada Sarajeva, otac kapetana francuske armije, koji je dao svoj život za mir 22. jula 1995. godine, i prijatelj djece Bosne i Hercegovine, brutalno je napadnut štapom, navodi se u saopćenju Fondacije koja ističe da je slučaj zatvoren osam sati od incidenta.

Carreau (81) je preživio moždani udar u Rakovici krajem februara 2011. godine, te je hitno transportiran u Luksemburg. Nakon toga više puta se vratio u Bosnu i Hercegovinu kako bi istrajao u svojim naporima u korist omladine ove zemlje, shrvan prvenstveno uništenjem divnog manježa Centra za jahanje, u februaru 2012., usljed enormnih količina snijega, pri čemu je ulica koja vodi do glavnog puta u Rakovici bila blokirana tri dana, te naposljetku, i kriminalnim činom 18. augusta 2013., pri čemu je jahački dio centra zapaljen i u potpunosti izgorio.

"Napadač ili više njih su još uvijek na slobodi, iako je bez sumnje njihov cilj bio upropastiti napore Carreaua da izgradi i očuva najljepši moderni centar za jahanje u zemlji, namijenjen mladima i manje mladima, te djeci i osobama sa posebnim potrebama", navedeno je iz Fondacije "Zemlja prijateljstva i mira".

Carreau ce ubrzo otići u Luksemburg, kako bi detaljno utvrdio posljedice napada. Povrede koje je zadobio su u području glave, na mjestu gdje je 2001. operisan. Poručio je da će se potom vratiti u Sarajevo, te pomno pratiti legalni postupak rješavanja slučaja napada na njega.

"Sljedeće putovanje u Bosnu i Hercegovinu će biti skoro stoti dolazak u ovu zemlju, ali ovaj put, u nadi da će policija i pravda učiniti njihov posao, te da niti on, ni drugi, ne izostavljajući konje, neće biti žrtve ljubomore određenih ljudi, još jednom u nizu. Kako bi se izdigla iznad kriminala, i dokazala da isti neće pobijediti, Fondacija će ponovo otvoriti vrata svim prijateljima konja i jahača u susretu dvanaestog konjičkog takmičenja u ovom centru, koje će biti održano pod vodstvom vrhunskog, francuskog trenara konjičkih sportova, dobro poznatog u Sarajevu. Susret se održava u subotu, 19. oktobra u Rakovici (Kakrinje), od 14.00 sati. Ulaz je besplatan", ističu iz Fondacije.

Vezani članci