Nakon sporazuma
13

Pljačkaši "Binga" u Hadžićima i Bugojnu osuđeni na ukupno 17 godina zatvora

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što su potpisali sporazume o priznanju krivice s Tužilaštvom KS Kantonalni sud u Sarajevu osudio je Mugdima Omanovića, Harisa Priganicu, Mirzu Turkovića, Sašu Martinovića i Enisa Mrava na ukupno 17 godina zatvora za oružanu pljačku poslovnica Binga u Hadžićima i Bugojnu odakle su otuđili 160.000 KM.

Tereti ih se i za neovlašteno posjedovanje oružja te neovlašteno prisluškivanje i snimanje policije. Tokom pljački su koristili lažne policijske uniforme, fantomke, automatske puške, pištolje i vozila za bijeg.

Omanović (1984.), kojeg se tereti kao organizatora ove grupe, osuđen je na tri godine i 11 mjeseci zatvora za organizovani krminal, razbojništvo, prisluškivanje i posjedovanje oružja te za posjedovanje droge dva mjeseca. Izrečena mu je jedinstvena kazna u trajanju od četiri godine.

Martinoviću (1985.) je izrečena jedinstvena kazna u trajanju od četiri godine za organizovani kriminal, razbojništvo, prisluškivanje i posjedovanje oružja, dok je za ista krivična djela Mrav (1986.) osuđen na tri godine, kao i Priganica (1986.) i Turković (1977.) kojima se na teret stavlja i posjedovanje droge.

Od Omanovića su oduzete dvije automatske puške, puška M56, panciri, radiostanice, amblemi s natpisima BiH i policija, maske i kesica marihuane te 8.829 KM, 6.185 eura, 520 kuna, 500 franaka, 1.000 švedskih kruna i 200 dolara. Martinoviću su oduzeti pištolji HS i zastava model CZ 999 škorpion te 1.590 KM i 10 eura, a Mravu 3.048 KM, 4.235 eura i 400 kuna. Priganici je oduzeto šest paketića heroina, džoint i paketić amfetamina te 1.070 KM, a Turkoviću marihuana.

Omanović, Turković i Priganica su uhapšeni u okviru policijske akcije "Shark" 11. decembra, dok je za Mravom i Martinovićem bila raspisana potjernica jer su bili u bijegu. Uhapšeni su tri dana kasnije.

Prilikom počinjenja krivičnih djela koja im se stavljaju na teret, Tužilaštvo KS je utvrdilo da su prisluškivali policiju na terenu kako bi znali kretanje policijskih službenika, koristili su lažne policijske uniforme, fantomke, automatske puške i pištolje te nekoliko automobila za bijeg.

Kantonalni sud u Sarajevu im je produžio pritvor do odlaska na odsluženje kazne.