Džamija Rijeka u Zvorniku
0

Pijan provalio u džamiju i sa minareta mahao srpskom zastavom

Piše: A. Karadža
Pripadnici Centra javne bezbjednosti Bijeljina, u srijedu navečer, lišili su slobode B. K. zbog toga što je oko 21 sat provalio u džamiju Rijeka u Zvorniku, popeo se na minaret i mahao srpskom zastavom, potvrdio je za Sarajevo-x.com Dragomir Perić, glasnogovornik CJB Bijeljina.

On je istakao da je o svemu obaviješten okružni tužilac u Bijeljni, koji će dalje postupati u navedenom slučaju, a u toku je kriminalistička obrada.

Nakon što je doveden u policijsku stanicu utvrđeno je da je imao 1,95 promila alkohola u krvi. Kokić je odranije poznat po vršenju krivičnih djela.

Prema riječima Mustafe Muharemovića, predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, koji je u džamiju stigao na poziv policije, Branko Kokić, zvani Robija, u prostorije džamije ušao je na nepoznat način i popeo se na minaret.

"Na minaret je donio alkoholna pića, jelo i neke letve kojima se zabarikadirao", rekao je Muharemović za Sarajevo-x.com.

On je dodao da se ispred džamije okupilo mnoštvo ljudi, koji su bodrili pijanog razbojnika. Muharemović je rekao da su građani Zvornika čak napuštali kafiće gdje su gledali utakmicu kako bi se okupili pred džamijom.

"Meni je teže pala slika te publike, nego sam incident, koji je počinio čovjek za kojeg svi znaju da je sklon incidentima", rekao je Muharemović.

Džamija je još uvijek u izgradnji, pa u trenutku incidenta nije bilo prisutnih vjernika.

Muharemović je rekao da je ovo prvi incident u Zvorniku ove godine, tako da su svi pomalo zatečeni zbog toga, posebno jer je vrijeme kada se obilježava godišnjica genocida u Srebrenici, a pored Zvornika prolazi i Marš mira.