Osnovni sud
0

Pedijatrica iz Brčkog oslobođena optužbe da je koristila zvanje koje nema

Piše: M. N.
Pedijatrica JZU "Zdravstveni centar" Brčko Nada Elez oslobođena je optužbe da je pri izdavanju medicinske dokumentacije koristila zvanja koja nije imala.

Oslobađajuću presudu donio je Osnovni sud Brčko distrikta zbog toga što u postupku nije dokazano da je učinila krivično djelo za koje je optužena.

Elez se teretila da je radeći na poslovima ljekara u medicinskim dokumentima koje je izdavala navodila nepripadajuća subspecijalistička zvanja.

U optužnici se navodilo da je Elez, obavljajući poslove na radnom mjestu doktora specijaliste pedijatra zaposlenog na Odjelu pedijatrije JZU "Zdravstveni centar Brčko", nakon što su pacijenti upućeni na specijalistički pregled kod neonatologa, sačinila i svojeručno potpisala nalaze i mišljenje koje je ovjerila faksimil pečatom u kome je navedeno da ona ima zvanje prim. dr. specijalista pedijatar subspecijalista neonatolog, iako je znala i bila svjesna da u vrijeme sačinjavanja navedenih nalaza nije bila završila subspecijalističke studije iz neonatologije i stekla zvanje subspecijaliste neonatologa.

Za isto krivično djelo optužene su bile još dvije uposlenice ove zdravstvene ustanove transfuziolog Nadežda Peulić (63) i internista Vesna Vujačić Petrović (55).