Okružni sud Istočno Sarajevo
0

FOTO / Paravinja: "Presude iz Srbije su iskonstruisane"

Piše: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Sudsko vijeće Okružnog suda Istočno Sarajevo, nakon što je saslušalo žalbe Tužilaštva i odbrane Dragana Paravinje, koji je u julu ove godine u Sokocu osuđen na dvije godine i deset mjeseci zbog silovanja na Jahorini, povuklo se i u zakonskom roku će donijeti konačnu, drugostepenu presudu u ovom slučaju.
Paravinju dovode pred sudsko vijeće (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Paravinju dovode pred sudsko vijeće (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Dragan Paravinja je u srijedu doveden u BiH iz Hrvatske gdje je bio privremeno izručen zbog optužnice za pokušaj silovanja i ubistvo djevojke Antonije Bilić, čije tijelo nikada nije pronađeno. Paravinja je nakon bijega iz Hrvatske uhapšen u selu Donji Srđevići kod Banje Luke, nakon čega se ispostavilo da ga sud na Sokocu traži zbog ranijeg silovanja te je ljetos osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora.

Paravinju su poslije privremeno izručili Hrvatskoj, a njegova braniteljica Milana Borovčanin Bulić i Tužilaštvo Isotočno Sarajevo uložili su žalbe. Braniteljica je zbog, kako je kazala, "činjenice da tužiteljstvo nije dokazalo tvrdnje optužnice te brojne povrede krivičnog postupka", tražila da se prvostepena presuda preinači u oslobađajuću ili da se poništi. Tužilaštvo je tražilo strožiju kaznu, zbog činjenice da je nakon ranijih presuda za slična djela u Srbiji vrlo brzo po odsluženju kazne ponavljao djela.

Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
"Te presude iz Srbije koje spominjete bile su iskonstruisane. Zbog toga sam ja u Sloveniji tražio azil, a sudija koji je donio jednu od presuda i sam je poslije osuđen", kazao je Paravinja u obraćanju sudskom vijeću.

Kako nam je kazala njegova braniteljica, s Paravinjom se susrela neposredno pred pojavljivanje pred sudom u četvrtak ujutro i nije imao pritužbi na postupanje.

"Osim što je promijenio imidž i pustio kosu, nisam vidjela neke veće promjene, niti se on na bilo šta žalio vezano za postupanje prema njemu ovdje ili u Hrvatskoj", rekla nam je Milana Borovčanin Bulić. Kazala je da ne želi komentirati dalji tok događaja vezanih za Paravinjino eventualno vraćanje u Hrvatsku te pojasnila da je zakonski rok u kojem će Sud donijeti odluku o drugostepenoj presudi najviše 30 dana, dok odluka najčešće bude donesena u roku od 15 dana.

Kako saznajemo, Paravinja će do donošenja presude najvjerovatnije ostati u KPZ "Kula", osim ukoliko ga u međuvremenu Hrvatska ne zatraži. Kako između BiH i Hrvatske postoji sporazum o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, postoji mogućnost da Paravinja eventualnu drugostepenu zatvorsku kaznu odsluži i u Hrvatskoj gdje bi ga čekala i presuda u slučaju ubistva Antonije Bilić.