Paravinja iz Šibenika prevezen u BiH

F
FENA
21.12.2011. u 13:46
0
2
Paravinja iz Šibenika prevezen u BiH
0
Paravinja iz Šibenika prevezen u BiH Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Dragan Paravinja, 43-godišnji vozač kamiona optužen za ubistvo maloljetne Antonije Bilić iz Krički pored Drniša, prebačen je jutros iz šibenskog zatvora u BiH kako bi prisustvovao žalbenom ročištu u postupku koji se protiv njega vodi zbog pokušaja silovanja jedne žene na Palama 2002. godine, potvrdio je njegov advokat Branko Baica.
Paravinju su preko granice otpratili specijalci, kaže Baica.

BiH je Paravinjino izručenje tražila kako bi pred Okružnim sudom u istočnom Sarajevu mogao sudjelovati na ročištu gdje će se odlučivati o njegovoj žalbi na nepravomoćnu presudu suda u Sokolcu, kojom je za spomenuti slučaj silovanja u pokušaju iz 2002. osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora. Tužiteljstvo je tražilo izricanje daleko strože kazne dok je Paravinjin advokat zatražio oslobađajuću presudu.

Baica je ponovio kako u ovom trenutku niko ne zna kada će i hoće li Paravinja biti vraćen u Hrvatsku kako bi prisustvovao ročištima na Županijskom sudu u Šibeniku gdje će mu uskoro početi suđenje za pokušaj silovanja i teško ubistvo Antonije Bilić, te još jedno silovanje u pokušaju autostoperke koju je u junu 2010. navodno ukrcao u svoj kamion.

Sigurno je samo, kaže Baica, da će ročište u Sarajevu biti održano sutra, 22. decembra, a sve ostalo bit će stvar dogovora između ministarstava pravosuđa Hrvatske i BiH.

Antonija Bilić nestala je 7. juna ove godine nakon što se na mostu preko Čikole ukrcala u Paravinjin kamion. Paravinja je prvo priznao ubistvo, a kasnije je kazao da je to učinio pod policijskom prisilom.

Za Paravinjom je i u Srbiji raspisana potjernica zbog silovanja i pokušaja silovanja, a pravomoćno je osuđen na zatvorsku kaznu od četiri godine i pet mjeseci.


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: