U toku akcija spasavanja
0

Paraglajderisti pali u minsko polje na Jahorini, jedan teško ranjen

Piše: N. Jamaković
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Jedan paraglajderista je teško povrijeđen u popodnevnim satima nedjelje na južnim obroncima Jahorine, nakon što su on i njegov kolega upali u minsko polje na tom području, potvrđeno je za Sarajevo-x.com u CJB Istočno Sarajevo.

Slučaj je prijavljen najprije Operativnom centru MUP-a Kantona Sarajevo, koji je informaciju hitno prenio kolegama u Istočnom Sarajevu.

Prema prvim informacijama, jedan od dvojice paraglajderista je nagazio na minu i teško je povrijeđen. Kako se navodi, radi se o slovenačkom državljaninu. Prema nezvaničnim informacijama, izgubio je nogu.

Policija u Istočnom Sarajevu alarmirala je sve raspoložive snage, među kojima i Civilnu zaštitu za izvlačenje dvojice paraglajderista iz minskog polja. Akcija spasavanja je još u toku, a na terenu su pripadnici Gorske službe spasavanja, a bit će angažiran i helikopter Oružanih snaga BiH za izvlačenje povrijeđenog i drugog paraglajderista.

Načelnik Štaba Civilne zaštite Pale Dragan Elek potvrdio je Srni da su ekipe Gorske službe spašavanja, policija i demineri stigli na mjesto gdje je pao slovenački paraglajderista, na vrh Košuta, na Jahorini i da se nalaze u blizini jednog od povrijeđenih.

"Prišli smo jednom od njih na nekih 20 do 30 metara. Vidimo da se pomjera, daje znakove života. Dalje od njega, ima još povrijeđenih, ali ne znamo tačan broj. Izgleda da su oni u boljoj situaciji, jer su se čuli, ali sada ih ne vidimo od magle", objasnio je Elek.

On je naglasio da spašavanje povrijeđenih otežava magla koja smanjuje vidljivost na 20 metara, a ne dozvoljava ni helikopteru da se spusti.