Crna hronika
0

Papar sprej za samoodbranu od napada u Army Shopu

"Papreni sprejevi", koji se mogu pronaći u Army Shopu u Sarajevu na novoj lokaciji Hadžiristićeva br. 2 (Obala Kulina Bana do br. 27) , najjači su na tržištu jer sadrže čak 11-procentni koncentrat OC-a.

Papar sprejevi za omamljivanje napasnika odnedavno se mogu pronaći i na našem tržištu. Podsjećamo, Skupština Kantona Sarajevo je Zakonom o nabavljanju, nošenju i nošenju municije i oružja dozvolila upotrebu spreja, i to isključivo ženskim osobama. Sprej za samoodbranu može se nabaviti bez odobrenja nadležnih vlasti, ali se kupovina i posjedovanje spreja mora prijaviti nadležnoj policijskoj upravi u roku od osam dana od dana kupovine.

Sprejevi sadrže dvije osnovne aktivne tvari koje nadražuju dišni sustav, kožu preko pora, te oči i usta. Izazivaju nepodnošljivo "pečenje" i suzenje očiju i vlažnih područja kože, kašalj i stezanje u prsima.

Sprejevi za samozaštitu su tako dizajnirani da nema mogućnosti da se aktiviraju sami od sebe u torbici ili džepu. Kada se pravilno upotrijebe, napadač će privremeno oslijepiti, jako teško disati i bit će onesposobljen za napad u prosjeku od 30 do 60 minuta.

Nema mogućnosti da se mlaznica začepi prljavštinom zbog idealnog pritiska u bočici. Bočice su izuzetno kompaktnog oblika koje svojom jednostavnošću savršeno leže u Vašoj ruci. Domet sprejeva je do 4 m, a nije preporučljivo upotrebljavati ispod 1 m. Sadržaj manje bočice je dostatan za barem 4 izbačaja po 1 sekundu ili 2 izbačaja po 2 sekunde, što je preporuka proizvođača. Izbačaj sadržaja iz bočice može biti u magli ili mlazu tj. u plinovitom ili tekućem stanju. Primjena im je svestrana, a možda je najbitnije reći da kada se pravilno upotrijebe, napadač će postati slijepac koji će jako teško disati i biti će onesposobljen za napad u prosjeku od 30 do 60 min.

Nekoliko savjeta za korisnike zaštitnih sprejeva

  1. Sprej držite nadohvat ruke, u džepu, ispod jakne ili u torbici tako da je skriven od napadača sve do trenutka kada ga namjeravate koristiti. Ne ostavljajte ga na suncu.
  2. Napadača treba iznenaditi. Izvucite sprej brzo.
  3. Pogrešno je napadaču pokazivati sprej i prijetiti njime.
  4. Koristite višestruke jedno-sekundne izbačaje sve dok se napadač ne povuče.
  5. Ciljajte vrh nosa, oči i usta. Cilj je da napadač udahne sredstvo i da mu poprskate u oči.
  6. Brzo se povucite s mjesta napada.
  7. Iako zaslijepljen, napadač još uvijek može napadati na slijepo. 8 Jednom kada ste sprej koristili za stvarnu obranu, odbacite ga, nabavite novi.
  8. Stare sprejeve ne čuvajte za slučaj druge opasnosti da vam se ne bi desio problem s praznim sprejem kad vam najviše treba.
  9. Napad odmah prijavite u najbližu policijsku uprvu lično ili putem telefona.

www.armyshop.ba