Akcije sarajevske policije
3

FOTO / "Pali" vođa kriminalne grupe sa Pala i još četiri osobe u Sarajevu

Piše: N. J.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Sarajevska policija jutros je pretresla objekte na četiri lokacije i uhapsila četiri osobe, osumnjičene da su u organizovanoj grupi činili krivična djela razbojništva, zloupotreba droge i nedopuštenog držanja oružja.
Načelnik Sektora krim policije MUP-a KS Džafer Hrvat, ministar MUP-a KS Nermin Pećanac, glasnogovornik sarajevske policije Irfan Nefić i policijski komesar Vahid Ćosić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Načelnik Sektora krim policije MUP-a KS Džafer Hrvat, ministar MUP-a KS Nermin Pećanac, glasnogovornik sarajevske policije Irfan Nefić i policijski komesar Vahid Ćosić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Kako smo nezvanično saznali, slobode su lišeni Andrej Marić, Saša Golub i Muamer Buljugić iz Sarajeva te Nermin Delalić iz Priboja (Srbija), a tom prilikom su oduzeti sljedeći predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela:
  • dva pištolja sa municijom
  • dvije futrole za pištolj
  • CS sprej
  • okvir za municiju
  • osam mobilnih telefona
  • šest SIM kartica
  • dva paketića marihuane
  • jakna sa kapuljačom
  • prsluk sa kapuljačom
  • dvije kape

"Nakon saslušanja u policijskim prostorijama, protiv osumnjičenih će biti poduzete zakonom predviđene mjere uz konsultaciju sa Kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu. U akciji je bilo angažirano 30 policajaca MUP-a KS, rekao je komesar sarajevske policije Vahid Ćosić na konferenciji za medije upriličenoj povodom ovih hapšenja. Ćosić je istakao da policija nastavlja aktivnosti na tri nedavno započete akcije kodnih naziva Marketi, Maska i Trebević.

Upravo u akciji Trebević pripadnici MUP-a KS su jučer popodne u saradnji sa svojim kolegama iz Istočnog Sarajeva uhapsili Danila Cicovića sa Pala koji je još ranije identifikovan kao vođa kriminalne grupe koja je djelovala na području Kantona Sarajevo i šire, organizovano i planski izvršila veći broj krivičnih djela krađa automobila te iznude novca radi povrata ukradenih auta. Nakon saslušanja u policiji Cicović će biti predan Tužilaštvu BiH.

Zapakovani zaplijenjeni predmeti (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zapakovani zaplijenjeni predmeti (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Riječ je na konferenciji za novinare u Sarajevu imao i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac koji je čestitao policiji. "Čestitam policiji na dobro planiranoj i dobro izvedenoj akciji. U akcijama koje je spomenuo komesar Ćosić učestvovao je veliki broj policajaca, što govori o tome da one nisu došle preko noći već su brižno planirane i shodno tome efikasno izvedene. Ovakve akcije su naša najbolja poruka kriminalcima da im nećemo dati mira i da ćemo ubuduće biti još aktivniji. Ne želimo dopustiti da ovo bude siguran grad za kriminalce", poručio je Pećanac.

On je iznio podatak prema kojem je od 1. januara ove godine na području Kantona Sarajevo uhapšeno 130 osoba koje se sumnjiči za činjenje različitih krivičnih djela.