Crna hronika
1

Panici nema mjesta, avionska bomba sa Dolac Malte će biti uklonjena za 7 do 10 dana

Piše: N. Jamaković
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Avionska bomba, najvjerovatnije zaostala iz Drugog svjetskog rata, teška više od 500 kilograma, koja je pronađena jučer prilikom izvođenja građevinskih radova u Sarajevu u ulici Dolac Malta, trebala bi biti uklonjena i uništena u narednih od sedam do deset dana, potvrdio je za Klix.ba šef Odsjeka za neeksplodirana ubojna sredstva u Federalnoj upravi civilne zaštite Sead Vrana.

Prema riječima našeg sagovornika, bomba je trenutno u takvom stanju da ne predstavlja nikakvu opasnost po građane, a mjesto na kom je nađena ograđeno je trakama upozorenja te ga osigurava zaštitarska agencija. Radnicima koji izvode radove na gradilištu izričito je naređeno da ne prilaze ovim trakama, te oni od jutros rade na sasvim drugom dijelu gradilišta.

"Potrebno je obaviti jako opsežne pripreme i radnje da bi se uopće pristupilo uklanjanju ove bombe, od toga da se zatvori i osigura ruta kojom će ona biti prevezena do mjesta uništenja, preko evakuacije stanovništva, do osiguranja vazdušnog prostora, odnosno obustave međunarodnih letova iznad rute kojom će biti prevožena bomba", rekao je Vrana za naš portal.

Predviđa da bi se uklanjanju bombe trebalo pristupiti u narednih od sedam do deset dana, kada će biti odlučeno i u kom obimu će biti evakuisano stanovništvo, što će biti neophodno.

"Puno je ljudi, institucija i službi koje učestvuju u ovako zahtjevnoj operaciji. Ništa se ne smije prepuštati slučaju i stoga pripreme za uklanjanje bombe moraju biti precizne i detaljne, a građani nemaju razloga za zabrinutost i paniku", istakao je Vrana, podsjećajući da su u protekle četiri godine na području Sarajeva pronađene i uklonjene tri avio bombe zaostale iz Drugog svjetskog rata.

"Naši ljudi imaju sasvim dovoljno iskustva da ovaj posao obave na najbolji način", zaključio je Vrana.

U policiji nam je rečeno da njihove patrole povremeno obilaze gradilište te da je osiguranje mjesta na kom je nađena bomba povjerena zaštitarskoj agenciji.