Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu
0

Pačava ilegalno prodavala cigarete iz susjednih zemalja

FENA
Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Anđe Pačavre (1959.) koja se tereti za nedozvoljeni promet akciznih proizvoda.

Pačavra se tereti da je, nakon što je nabavila 1.180 paklica cigareta raznih marki sa akciznim markicama Republike Srbije, Republike Hrvatske i Kosova, sa namjerom da ih stavi u dalju prodaju radi zarade, cigarete sakrila u svojoj porodičnoj kući, kao i u pomoćnim objektima u sklopu porodične kuće u Brčkom.

Cigarete nisu bile obilježene kontrolnim i poreskim markicama na način propisan poreskim zakonodavstvom BiH u skladu sa odredbama Zakona o akcizama u BiH..

Prema navodima optužnice, Pačavra se tereti da je u isto vrijeme na navedenom mjestu, u prostorijama koje nisu registrovane za tu namjenu u smislu člana Zakona o trgovini držala 500 paklica raznih cigareta obilježenih poreskim markicma Bosne i Hercegovine te za navedenu robu nije posjedovala dokumentaciju o porijeklu, a na koju se plaća porez po poreskom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine.

Optužena je dana 6. aprila otkrivena od ovlaštenih policijskih službenika Jedinice granične policije BiH, a pretresom navedenih prostorija pronađena je i oduzeta akcizna roba.

Optužena Anđa Pačavra se tereti da je pokušala staviti u promet proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreskim markicama na način propisan poreskim zakonodavstvom BiH, te da je uskladištila robu na koju se plaća porez po poreskom zakonodavstvu BiH u prostoriji koja nije registrovana za tu namjenu u skladu sa zakonom, čime je počinila krivično djelo - nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćilo državno tužilaštvo.