Suprug u životnoj opasnosti
91

Otrovna biljka usmrtila ženu u Gornjem Vakufu-Uskoplju

Klix.ba
Medvjeđi luk
Medvjeđi luk
Janja Bandić iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja umrla je, dok se ljekari u Zenici bore za život njenog supruga Tvrtka, nakon što su konzumirali biljke nalik na medvjeđi luk, u narodu poznat i kao crijemuš, sremuš, divlji luk ili šumski luk, saznaje agencija Anadolija.

Kako su agenciji Anadolija potvrdili prijatelji porodice Bandić, Janja Bandić je umrla u četvrtak ujutro u bolnici u Novoj Biloj, a danas bi u Gornjem Vakufu-Uskoplju trebala biti obavljena njena sahrana. Smrtonosnu biljku najvjerovatnije su pronašli na planinama u okolici njihovog grada.

''Tvrtko je u teškom staju. Još se ispituje da li su smrt Janje i Tvrtkovo trovanje posljedica konzumiranja biljke slične medvjeđem luku'', kazao je Anadoliji prijatelj porodice Bandić

Tvrtko Bandić preksinoć je prebačen na Odjel za zazarazne bolesti Kliničke bolnice (KB) u Zenici. Kako je za agenciju Anadolija izjavila prim. dr. Lejla Čalkić, pacijent je životno ugrožen.

''Riječ je o trovanju toksinima. Najverovatnije je to posljedica konzumiranja biljke slične medvjeđem luku. Sve na to upućuje, pa i klinička slika pacijenta. On je još uvijek u teškom stanju, ali se drži. U ovakvim slučajevima smrtnost je izrazito velika. No, mi činimo sve da bi čovjeku spasili život. Prema informacijama koje imamo, on i supruga su spomenutu biljku koristili nekuhanu, dakle, u vidu salate'', kazala je doktorica Čalkić.

Konzumiranje otrovnih biljaka uzrokovalo je tragične posljedice i u susjednoj Hrvatskoj. U četvrtak je saopćeno da je i u Kliničkom bolničkom centru u Rijeci umro jedan stariji muškarac, a kritično je i 71-godišnja žena, koja je na jedinici intenzivnog liječenja.

Ukupno šest osoba je posljednjih dana primljeno u riječku bolnicu zbog trovanja alkaloidom kolhicinom koji se nalazi u otrovnoj biljci mrazovac, koju su nesretni pacijenti zamijenili s vrlo sličnom ljekovitom biljkom medvjeđi luk. Kako se pretpostavlja, to se vjerovatno dogodilo i u slučaju bračnog para Bandić iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

Također, jedna osoba je početkom maja umrla i u Varaždinu, također zbog trovanja mrazovcem, potvrdili su iz Opće bolnice Varaždin. Trenutno su još tri osobe hospitalizirane od kojih je jedna u teškom stanju.