Doboj
0

Otkriveni provalnici u vjerske objekte i kuće povratnika

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pripadnici Policijske stanice Doboj 1 lišili su slobode D. J. s područja općine Doboj zbog sumnje da je na području općine Doboj izvršio četiri kaznena djela teške krađe, u kojim su objekti napada bili vjerski objekti, porodične kuće povratnika i jedna benzinska pumpa.

Policija je utvrdila da je D. J. u novembru prošle godine u mjestu Komarica provalio u kuću u vlasništvu F. K., u mjestu Gornja Foča, provalio je kuću u vlasništvu A. E. te iz njih odnio veći dio namještaja, bijele tehnike, pokućstva, veći broj tepiha, posteljine, escajga, posuđa i druge predmete koji služe za svakodnevnu upotrebu.

Prilikom pretresa porodične kuće koju koristi D. J. pronađen je veći dio otuđenih predmeta i oni su vraćeni vlasnicima, saopćeno je iz Centra javne bezbjednosti (CJB) Doboj.

Ista osoba je krajem novembra prošle godine provalila u Župni ured katoličke crkve u Doboju, odakle je ukrala televizor, dva DVD-a, računarske monitore, videokameru, digitalni fotoaparat, zlatni nakit i dukate, lovačku pušku, novac i druge predmete.

U decembru prošle godine D. J. je provalio u benzinsku pumpu "Nestro petrol" u Šešlijama i ukrao određenu količinu dijelova za vozila, alkoholno piće i cigarete. Dio otuđenih predmeta koja potiču iz te krađe takođe je pronađen i vraćen vlasnicima.

Rasvjetljavajući kaznena djela u kojima su objekt napada bili vjerski objekti, policijski službenici identificiralii su i izvršitelje, koji su otuđili novac iz dva vjerska objekta u Doboju.

U decembru 2007. godine N. N. s područja općine Doboj obio je sandučić koji se nalazi u sklopu vjerskih obilježja ispred Katoličke crkve i iz njega ukrao novac - dobrovoljni prilog vjernika.

U decembru 2010. godine M. S. iz Doboj i B. I. iz Sarajeva obili su sandučić ugrađen u betonsku ogradu ispred džamije Mahal Trnjak i ukrali novac - također dobrovoljni prilog vjernika.

Policijska stanica Doboj 1 podnijela je protiv navedenih osoba kaznene prijave, navodi se u saopćenju CJB-a Doboj