Akcija "Barut"
0

Otkrivena nelegalna fabrika oružja

FENA
Ugljevik
Ugljevik
U akciji "Barut" koja je provedena na teritoriji RS-a i Federacije BiH uhapšeno je pet članova "zločinačkog udruženja" koje trguje oružjem, minisko-eksplozivnim sredstvima i municijom, a došlo se i da saznanja da na širem području RS-a postoji nelegalna fabrika za proizvodnju oružja.
  • Radi se o nekorištenom oružju, odnosno o pištoljima i minsko-ekslozivnim napravama, potvrdio je danas šef Odjeljenja za istrage i bezbjednost Specijalnog tužilaštva RS-a Darko Ilić i precizirao da se radi o pištoljima veoma dobrog kvaliteta koji podsjećaju na pištolje "Crvena zastava" 635 kalibar.

On na vanrednoj pres-konferenciji nije iznio podatak gdje se fabrika nalazi, osim da u tom tužilaštvu imaju precizna saznanja o njenom postojanju.

U jučerašnjoj akciji pod nazivom "Barut", koja je zajedničkim snagama provedena na teritoriji RS-a i Federacije BiH, došlo se do saznanja, dodao je, da je oružje prodavano i van granica BiH, također, kriminalnim organizacijama, a cijena jednog pištolja zavisno od količine kreće se od 100 do 300 eura.

Akcija je radi preciznosti izvedena na području Tuzlanskog kantona i Ugljevika i pretresene su tri lokacije u Tuzli i dvije u Ugljeviku, a osim oružja pronađena je i određena količina novca.

Uhapšeni su Radomir Lakić iz Ugljevika, Sead Katriman iz Tuzle, Zdravko Trifunović iz Ugljevika, Mirza Mešalić iz Tuzle i Jasenko Begić iz Tuzle.

Glavni specijalni tužilac Specijalnog tužilaštva RS-a Miodrag Bajić kazao je da se radi o zločinačkom udruženju koje trguje oružjem, minisko-eksplozivnim sredstvima i municijom.

Uhapšeni su zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizovanog kriminala u vezi s nedozvoljenom proizvodnjom oružaja i eksplozivnih materija, a bit će saslušani danas i predati sudiji za prethodni postupak koji će predložiti mjeru pritvora.

Akcija "Barut" još traje i policije pokušavaju doći do još nekih učesnika u ovom zločinačkom udruženju.