Brčko
1

Otkrivena laboratorija za proizvodnju "skanka"

SRNA
Brčko
Brčko
Brčanska policija pronašla je u jednoj kući u naselju Ivici laboratoriju za proizvodnju visokokvalitetne modifikovane marihuane - "skank" sa pripremljenim zasadom, te uhapsila dva lica čiji su inicijali B. D. (25) i H.T. (23), saopćio je danas šef Policije u distriktu Goran Lujić.

Lujić je rekao da je policija došla do saznanja da je laboratorija radila duže vrijeme, navodeći da je pronađena i manja količina "skanka" pripremljenog za rasturanje, vaga za precizno mjerenje, kao i drugi dokazi koji potvrđuju da je riječ o organizovanom bavljenju proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga, za što je zaprijećena kazna zatvora od jedne do 10 godina zatvora.

U policiji kažu da raspolažu saznanjima da su osumnjičeni, za koje Srna nezvanično saznaje da su Denis Beriša (25) i Hajrudin Tursunović (23), koji je povratnik u vršenju krivičnih djela, duže od godinu dana uzgajali ovu drogu i distribuisali je uglavnom na ulice Brčkog, ali i drugih gradova u BiH.

"Riječ je o desetak stabljika, čiji vegetacioni ciklus je svega nekoliko mjeseci, a ako se uzmu u obzir činjenice da jedna stabljika daje po kilogram droge, čija je ulična cijena oko 1.000 KM, i da je laboratorija radila više od jedne godine, može se reći da obrnuta dobit dostiže i 100.000 KM", rekao je Lujić.

On je istakao da dosadašnja operativna saznanja potvrđuju da ovaj slučaj nema elemente međunarodne trgovine opojnih droga, te da u njegovo rješavanje, osim policije distrikta, nisu uključene i druge policijske agencije.

Nakon isteka 24-satnog pritvora obojica osumnjičenih puštena su da se brane sa slobode.