Narko kriminal
5

Osumnjičeni za ubistvo Edina Zejćirovića osuđen na godinu i po zatvora zbog prodaje droge

Dž. L.
Tužilaštvo Brčko distrikta (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo Brčko distrikta (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Suan Halilović, kome se s još trojicom optuženih sudi za otmicu i svirepo ubistvo Edina Zejćirovića u Brčkom, osuđen je na godinu dana i šest mjeseci zatvora zbog prodaje opojnih droga.

Iz Tužilaštva Brčko distrikta podsjećaju da je Halilović optužen 31. oktobra prošle godine, kada su prilikom pretresa kod njega pronađene opojne droge marihuana i amfetamin. Također mu je stavljeno na teret da je zabranjene supstance skrivao i u stanu u brčanskom naselju Ilićka, gdje mu je dan kasnije pronađena marihuana, sjeme za njen uzgoj i 48 dijelova najlonskih vrećica s tragovima ove opojne droge.

Vodeći istovremeno postupak za otmicu i ubistvo Edina Zejćirovića, Tužilaštvo je protiv Suana Halilovića, Nihada Hukića i Suvada Djedovića najprije okončalo istrage zbog neovlaštenog prometa opojnih droga s čime su od ranije dovođeni u vezu.

Tokom boravka u pritvoru u okviru istrage za otmicu i ubistvo Zejćirovića Tužilaštvo Distrikta procesuiralo ih je i za krivična djela iz oblasti narko kriminala. Tužilaštvo je tako u odvojenim postupcima protiv njih trojice najprije podiglo optužnice za krivična djela neovlaštene poizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, dostavivši ih sudu na daljnje procesuiranje.

Zastupajući optužbu pred Osnovnim sudom Distrikta, Tužilaštvo je potom dokazalo krivicu Halilovića i Djedovića, dok se optuženom Hukiću pred ovim sudom i dalje sudi. Ocijenivši dokazanim optužbe za neovlaštenu poizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, sud je Halilovića oglasio krivim osudivši ga, kao što je ranije i Djedovića, na zatvorsku kaznu od jedne godine i šest mjeseci. Presuda Haliloviću nije pravosnažna, budući da je njegov branilac izjavio žalbu Apelacionom sudu Distrikta na koju je Tužilaštvo već dalo odgovor.

S druge strane, po optužnici za otmicu i ubistvo Edina Zejćirovića izvršeno 17. novembra prošle godine, Tužilaštvo nastavlja postupak pred sudom protiv četvorice optuženih. U dosadašnjem dijelu suđenja Tužilaštvo je izvelo dokaze na kojima je zasnovalo optužnicu, a glavni pretres u ovom slučaju nastavljen je izvođenjem dokaza odbrane.