Nacionalni spomenik
126

Osumnjičeni za podmetanje požara na džamiji u Gradačcu napravio štetu od čak 800.000 KM

A. K.
Džamija Husejnija nedavno je obnovljena (Foto: A. K./Klix.ba)
Džamija Husejnija nedavno je obnovljena (Foto: A. K./Klix.ba)
Na zapaljenoj džamiji Husejnija u Gradačcu nastala je materijalna šteta u iznosu od najmanje 800.000 KM, a nadležno tužilaštvo zatražilo je pritvor za muškarca koji je osumnjičen za podmetanje požara.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla stavilo prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za 35-godišnjeg Adnana Subašića iz Gradačca zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo paljevina.

"Subašić je osumnjičen da je 19. novembra 2023. godine oko 12,30 sati koristeći benzin i upaljač, svjestan da će zapaliti zgradu u javnoj upotrebi, izazvao požar u džamiji Husejnija u Gradačcu, koja je proglašena nacionalnim spomenikom 2004. godine, pri čemu je uništen veći dio unutrašnjosti objekta i prouzrokovana materijalna šteta u iznosu od najmanje 800.000 KM", kazao je glasnogovornik tužilaštva TK Admir Arnautović.

Uviđaj na mjestu događaja su pod nadzorom dežurnog tužioca obavili istražitelji Sektora kriminalističke policije MUP-a TK i vještak protivpožarne zaštite. Po naredbi tužioca vještačenje nastale štete je obavio vještak arhitektonske struke.

Osumnjičeni je lišen slobode istog dana u večernjim satima, obavljena je kriminalistička obrada i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu je predat u nadležnost tužilaštva. Istražne radnje u ovom predmetu su u toku.