{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAZNAJEMO
/
Osumnjičeni Haris Čaušević dovezen u Sarajevo

S
27.6.2010. u 08:34
27.6.2010. u 18:15
0
521
Osumnjičeni Haris Čaušević dovezen u Sarajevo
0
U snažnoj eksploziji koja je u nedjelju ujutro oko 5.00 sati potresla Bugojno policajac Tarik Ljubuškić je poginuo, a šest ih je ranjeno. Policija u Bugojnu uhapsila je Harisa Čauševića zvanog Oks, koji je priznao da je aktivirao eksplozivnu napravu, i Džemala Tojagića iz Donjeg Vakufa.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Čaušević je u nedjelju navečer prebačen u prostorije Federalne uprave policije u Sarajevu. Prilikom dovođenja u prostorije Čauševićevo lice bilo je prekriveno, a na njegovim leđima primjetne su modrice.

Privedene su još tri osobe, dok se za jednom još traga. Prema našim izvorima, postoje indicije da je odbjegli krenuo prema Sarajevu.

Kako Sarajevo-x.com nezvanično saznaje, radi se o Naseru Palislamoviću iz Ključa, nastanjenom u Zenici. Prema informacijama do kojih smo došli, Palislamović se vrlo vjerovatno nalazi na području Sarajeva. Njegovo ime spominje se i u optužnici protiv grupe Rijada Rustempašića. Zanimljivo je da je i pored brojnih navoda koji ga povezuju sa nabavkom i držanjem eksploziva, Palislamović tokom procesa oslobođen optužbi.

"Informacije prikupljene tokom istrage pokazale su da je Rijad Rustempašić u
jednom periodu bio vrlo blizak sa Naserom Palislamovićem iz Ključa, a prestali su se družiti malo prije nego što su izvršeni prvi pretresi i hapšenja u okviru istrage u martu 2008. Njih dvojica, Rijad Rustempašić i Palislamović, bili su pripadnici "vehabijskog pokreta" Sanski Most, i navodno su zajedno išli u područje Vučja Luka - Čavljak u blizini Barica – mjesta gdje je FMUP, na osnovu informacija koje je dobio od OSA-e, pronašao mine, eksploziv i slične predmete", navodi se u optužnici protiv Rustempašića i ostalih. Palislamović je osuđivan i zbog krađe pčelinjaka te zlostavljanja roditelja.

Mediji navode da je i Čaušević u vezi sa grupom Rijada Rustempašića kojoj se pred Sudom BiH sudi za terorizam, udruživanje radi činjenja krivičnih djela, kao i krivično djelo neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom. Kako smo saznali, postoji mogućnost da je Čauševićev napad osveta zbog procesa Rustempašićevoj grupi koji traje pred sudom BiH, ali se okolnosti tek utvrđuju.

U optužnici se navodi da je Rustempašićeva grupa formirana i djelovala u namjeri da na teritoriji BiH izvrši teroristički čin napadom na jedan od zajednički identificiranih objekata, odnosno željenih meta napada, a s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i ozbiljne destabilizacije osnovnih političkih, ustavnih, privrednih i društvenih struktura BiH.

U optužnici se, između ostalog, navodi da se na inicijativu Rijada Rustempašića, koji je određivao vrijeme i mjesto sastanaka i rukovodio grupom, intenzivno sastajala u periodu od novembra 2007. do marta 2008. godine. Tokom tih sastanaka, navodi se u optužnici, diskutiralo se o potencijalnim metama napada, dogovarali su se i planirali izvršenje navedenog terorističkog čina, obučavali se za korištenje oružjem i eksplozivom, nabavljali i posjedovali oružje, eksploziv i različite proizvode dvojne namjene podobne za izradu improviziranih eksplozivnih naprava, nabavljali videosnimke obuka za rukovanje oružjem i za borbena dejstva i snimke izrade i upotrebe improviziranih eksplozivnih naprava.

Nepoznata eksplozivna naprava razorne moći nalazila se na zgradi Policijske stanice Bugojno. Od snažne detonacije popucala su stakla na zgradama udaljenim i do 300 metara od Policijske stanice, a kako saznajemo eksplozija se čula i u najudaljenijim dijelovima Bugojna. Policajka Edina Hindić (26) u eksploziji je zadobila teške povrede glave i prevezena je u Klinički centar Sarajevo.

Čaušević je nakon aktiviranja eksplozivne naprave u nedjelju u 4.50 sati pokušao da pobjegne sa lica mjesta, ali je ubrzo uhapšen i nalazi se u Policijskoj stanici Bugojno, gdje je priznao izvršenje ovog krivičnog djela.

Policija sumnja da je Čaušević eksplozivnu napravu aktivirao na daljinski upravljač.

Čaušević je od ranije poznat organima gonjenje zbog vršenja krivičnih djela, a ranije je u Islamskom centru Bugojno verbalno napao i lidera SDA Sulejmana Tihića. Prijateljima se nerijetko hvalio da je vrstan haker, a u bugojanskoj džamiji je držao predavanja zbog kojih je privođen.

Tihića je izvrijeđao u februaru 2006. godine i optužio ga za "slanje vojske u Irak da gine za američke interese", a nakon opće galame izašao je iz džamije uz povik: "Živjela ‘Al Kaida’".

Tokom uviđaja, koji još traje, iza zgrade Policijske stanice pronađena je vreća eksploziva, fantomka i rukavice, koje je, kažu policijski izvori, Čaušević bacio prilikom bijega, objavila je ‘Srna’.

Isti izvor navodi da se Čaušević za sada brani šutnjom.

U Bugojnu je "opsadno" stanje. Policija iz cijele Bosne i Hercegovine pristigla je u Bugojno, a tamo se nalazi i ministar sigurnosti Sadik Ahmetović.

"Ovo je udar na instituciju za provođenje zakona i na organe koji trebaju štititi mir i sigurnost građana u BiH. Ovo je poruka svima nama koji se bavimo sigurnošću i onima koji nam mogu pomoći da stvorimo sigurniju atmosferu za življenje da se energičnije, jače i funkcionalnije borimo protiv zla koje je danas eksplodiralo u Bugojnu. Nadam se da ćemo u tome imati podršku cjelokupne društvene zajednice u BiH", kazao je Ahmetović.

Kako smo saznali, poginuli policajac Tarik Ljubuškić brat je Admira Ljubuškića Šutka, dobitnika "Zlatnog ljiljana", čija je 15 godišnjica pogibije obilježena prije nekoliko dana. Tarik Ljubuškić je, kako kažu oni koji su ga poznavali, bio jedan od najboljih bugojanskih policajaca te poznat kao pristojan i dobar čovjek. Imao je 41 godinu, a iza njega su ostali supruga i dvoje djece.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: