Uhapšen nakon bijega
129

Osumnjičeni da je automobilom usmrtio mladića u Tuzli odranije poznat policiji

A. K.
Ismar Subašić (Foto: Facebook)
Ismar Subašić (Foto: Facebook)
Dvadesettrogodišnji pješak Ismar Subašić iz Tuzle smrtno je stradao u saobraćajnoj nesreći koja se u noći s petka na subotu dogodila u ovom gradu, a osumnjičenog koji je pobjegao s mjesta događaja policija je uhapsila i određen mu je pritvor.
Stravična saobraćajna nesreća dogodila se na dijelu tuzlanske magistrale u noći sa petka na subotu oko 2:30 sati, kada je automobil marke Golf V austrijskih registarskih oznaka naletio na 23-godišnjeg Ismara Subašića. Od siline udara Subašić je zadobio teške tjelesne povrede kojima je podlegao u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Vozač Golfa i saputnici odmah su se udaljili s mjesta nesreće, na način da je osoba koja je upravljala vozilom nakon silnog udara u Subašića nastavila vožnju.

Nedugo nakon toga, prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Klix.ba, dvije osobe su se javile u Policijsku upravu Tuzla, a riječ je o suvozačima u automobilu. Tuzlanski policajci su potom u subotu uspjeli pronaći i lišiti slobode 22-godišnjeg Amara Mustedanagića za kojeg postoji sumnja da je upravljao automobilom.

On je nakon kriminalističke obrade predat u nadležnost Tužilaštva Tuzlanskog kantona, a Kantonalni sud u Tuzli danas mu je odredio jednomjesečni pritvor zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa u stjecaju sa krivičnim djelom neukazivanje pomoći osobi ozlijeđenoj u saobraćajnoj nesreći.

"Postoji osnovana sumnja da je Mustedanagić u ranim jutarnjim satima 21. decembra 2019. godine na 'južnoj magistrali' u Tuzli u blizini Tržnog centra Mercator, svjestan da se ne pridržava saobraćajnih pravila i dovodeći u opasnost život ljudi, upravljao vozilom Golf V u vlasništvu druge osobe koja je tada bila na mjestu suvozača te nije obratio pažnju na prisustvo pješaka koji nalazio na kolovozu. Prednjim desnim dijelom vozila udario je pješaka Ismara Subašića nakon čega je nastavio vožnju svjestan da ostavlja bez pomoći osobu koju je ozlijedio, a koja je nakon toga preminula na UKC-u Tuzla", saopćio je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Osumnjičenom je pritvor određen zbog bojazni da bi mogao sakriti ili uništiti dokaze i utjecati na svjedoke, kao i bojazni da bi mogao ponoviti krivično djelo.

Uviđaj na mjestu događaja je obavio dežurni tužilac u saradnji sa pripadnicima OKP PU Tuzla, a nakon dolaska u policijsku stanicu Mustedanagićevim prijateljima je urađeno alkotestiranje koje nije pokazalo prisustvo alkohola u krvi.

Nakon Mustedanagićevog hapšenja istoj proceduri je i on podvrgnut, ali je test bio negativan. Tokom dosadašnjeg dijela istrage su prikupljeni brojni materijalni dokazi s mjesta nesreće, uzete su izjave određenog broja svjedoka te su naređena određena vještačenja i istražne radnje koje su u toku. Nakon analize materijalnih dokaza će biti naređeno i vještačenje po vještaku saobraćajne struke.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, Mustedanagić je od ranije poznat tuzlanskoj policiji, a već je odsluživao i zatvorsku kaznu u Kazneno-popravnom zavodu u ovom gradu.