Skrivao se 10 godina
0

Osuđeni ubica iz BiH uhapšen u Kanadi

Sarajevo-x.com
Hamilton
Hamilton
Kanadska policija uhapsila je Elvira Pobrića, osuđenog ubicu koji je u Bosni i Hercegovini pobjegao iz zatvora i kao izbjeglica se prebacio u Kanadu.

Pobrić je u našoj zemlji osuđen na 20 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva koje je počinio 1992. godine. Iz zatvora u Foči je pobjegao 1996. godine, a tri godine poslije odselio u Kanadu u statusu izbjeglice.

Kako stoji u sudskoj dokumentaciji, Elvir je prevario dvojicu svojih kolega Stevu Bjelana i Vitomita Oreškovića, sa kojima je krijumčario novac stranih valuta, da dođu u kuću njegove majke u selu Velagići.

Njih dvojica su potom stigli sa velikom količinom novca, a Pobrić ih je obojicu usmrtio pucavši im u potiljak.

Tijelo ubijenog Oreškovića odnio je na deponiju kod obližnje šume, zapalio ga i prešao preko njega traktorom. Potom je uzeo Bjelanovo auto, u prtljažnik stavio njegov tijelo, odvezao se do obližnjeg sela Vojić i zapalio auto zajedno sa tijelom.

Za njega niko nije znao sve dok policija u kanadskom gradu Hamiltonu nije dobila pismo od kćerke jedne od njegovih žrtava, koja im je saopćila da vjeruje da je ubica njenog oca u Hamiltonu, te ih molila da ga uhapse i izruče BiH.

Policija je započela potragu i nedugo zatim saznala da Pobrić već nekoliko godina živi u Hamiltonu, s vlastitim imenom. Stanovao je u novoj kući i vodio vlastitu kompaniju za proizvodnju instalacija od aluminija.

"Bili smo šokirani kada smo otkrili da živi tu sa ženom i malom djecom", kazali su iz policije.

Pobrićeva žena i njena sestra bile su u nevjerici nakon Pobrićevog hapšenja, te su kratko izjavile da nisu znale za njegove kriminalne aktivnosti iz prošlosti.

"Ja ga poznajem, on ne bi mogao uraditi takve stvari", tvrdio je jedan njegov rođak koji je želio ostati anoniman.

37-godišnji Pobrić kojeg je policija uhapsila dok je bio na poslu, trenutno je pritvoru, a danas bi trebao biti saslušan zbog potencijalnog izručenja.