|

Osuđen na 14 godina: Diler iz Tešnja koji je pokušao ubiti policajca ponovo na sudu

Osuđen na 14 godina: Diler iz Tešnja koji je pokušao ubiti policajca ponovo na sudu
0
M. N.
24.10.2019. u 11:32
7
komentara
0

dijeljenja
Osuđen na 14 godina: Diler iz Tešnja koji je pokušao ubiti policajca ponovo na sudu
Mustafi Hasanbašiću iz Tešnja, koji je osuđen na 14 godina zatvora zbog više krivičnih djela i pokušaja ubistva policajca kod Doboja, ponovo će biti suđeno.
Vrhovni sud Republike Srpske usvojio je žalbu branioca i ukinuo presudu Okružnog suda u Banjoj Luci te je predmet vratio na ponovno odlučivanje. Kako nam je rekla sekretarka Vrhovnog suda RS Jelena Despotović, rješenjem mu je produžen pritvor koji može trajati najduže godinu.

Podsjetimo, Hasanbašić je osuđen za pokušaj ubistva, prinudu, nedozvoljenu proizvodnju oružja i neovlašten promet droge.Prema presudi, on je policijsku patrolu u kojoj su bili Nermin Suljić i Almir Zaimović napao 9. marta prošle godine s Benjaminom Ćostovićem koji je priznao krivicu i osuđen je na godinu i po zatvora. Policijsku patrolu su napali kada su ih policajci uočili kako konzumiraju droge spid i amfetamin i prepakuju narkotike u mjestu Glavica kod Doboja. U presudi se navodi da je droga bila Hasanbašićeva.

Kada je vidio policiju, Hasanbašić, za kojim je bila raspisana potjernica zbog izbjegavanja zatvorske kazne, počeo je bježati. Odbacio je torbu iz koje je izvadio pištolj, a u njoj je ostavio paketiće spida. Policajci su mu naredili da stane, a on se okrenuo i ispalio hitac prema njima.

Ćostović je prišao policajcima i pesnicom udario policajca Suljića, usljed čega je on iz pištolja nehotice ispalio hitac. Ćostović je pokušao policajcu oteti oružje, ali je savladan.

Hasanbašić je za to vrijeme pobjegao u Doboj, gdje je njegova poznanica S. S. pozvala taksi za njega. Nakon dolaska vozila Hasanbašić je taksisti Zdravku G. rekao da ga vozi u mjesto Prijedel. Tokom vožnje naišli su na policijski punkt i Hasanbašić je pištoljem zaprijetio taksisti da ga obiđe i ne staje. Kada je vidio da vozilu prilazi policajac, on je istjerao taksistu i sjeo za volan te počeo bježati. Policajac Stanko Đ. je zapucao na vozilo, ali je Hasanbašić pobjegao.

Dolaskom u mjesto Rajčevo na području Zeničko-dobojskog kantona izašao je iz vozila i krenuo pješice. Otkriven je u mjestu Palučak kod Jablanice, gdje je i uhapšen. Hasanbašić je poznat po činjenju krivičnih djela, a Vrhovni sud FBiH 2007. godine pravosnažno ga je osudio na sedam godina zatvora jer je 1997. u Cirihu ubio Italijana.

U potjeru za Hasanbašićem bili su uključeni psi tragači, specijalna jedinica policije, kao i helikopteri. Tada se sumnjalo da je dva puta pucao na policajce.
Prvostepenom presudom njemu je određena i mjera obaveznog liječenja od ovisnosti. Vještak neuropsihijatar je ranije utvrdio da Hasanbašić ima emocionalni poremećaj ličnosti i da je ovisnik o drogama.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...