Udruženje BH novinari
0

Osuda napada na novinarku u Gornjoj Maoči

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Udruženje BH Novinari i Linija za pomoć novinarima zatražila je od direktora Federalne uprave policije Zlatka Miletića, kao osobe koja je vodila akciju u Gornjoj Maoči, da iskoristi svoje ovlasti i utvrdi sve okolnosti napada na novinarku Jasminu Šarac, dopisnicu Nezavisnih novina iz Tuzle, koji se desio u tom selu, te otkrije identitet napadača i poduzme odgovarajuće mjere.

U pismu upućenom Miletiću, Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinara izražava najoštriji protest zbog ovog napada, koji se, kako navode, dogodio u prisustvu velikog broja policajaca - sudionika policijske akcije.

Prema informacijama ovih organizacija, nepoznati pripadnik vehabijske zajednice novinarki Jasmini Šarac je razbio fotoaparat, prijetio joj i pokušao uvući u njegov automobil.

Zahvaljujući reakciji okupljenih kolega novinara zaustavljen je ovaj napad i izbjegnute tragičnije posljedice, navode u pismu BH novinari i Linija za pomoć novinarima.

-S obzirom da su na mjestu događaja bili prisutni brojni pripadnici policije, začuđujuća je činjenica da je uopće moglo doći do ovog incidenta i do pokušaja onemogućavanja novinarke Šarac u obavljanju novinarskog zadatka, dodaje se u pismu.

Udruženje i Linija za pomoć novinarima podsjećaju na "OSCE upute policiji u radu sa novinarima“, u kojima se naglašava potreba da policija pomogne i zaštiti novinare tokom obavljanja novinarskih zadataka ukoliko su izloženi napadima ili neugodnostima.

U tom Uputstvu se naglašava i da policija treba posebno paziti da istraži sve činjenice, bilo stvarne ili potencijalne o nasilju, zastrašivanju ili napastvovanju osoblja zaposlenog u mediju ili ukoliko je riječ o uništavanju opreme u mediju.

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima očekuje od Miletića da ih informira kakve je mjere policija poduzela u ovom slučaju i da li je pružila potrebnu zaštitu novinarki Šarac.