{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oskrnavljeno groblje u naselju Osjek kod Sarajeva

S
25.6.2015. u 11:38
48
143
Oskrnavljeno groblje u naselju Osjek kod Sarajeva
48
Nepoznati počinioci ponovo su oskrnavili pravoslavno groblje u naselju Osjek u opštini Ilidža, gdje su na grobovima ispisivali neprimjerene grafite, lomili vaze za cvijeće i porušili kameni stub na grobljanskoj kapiji.
"Želim da osudim ovaj vandalski čin koji se dogodio na pravoslavnom groblju u Osjeku. I mi, sveštenici, i naši parohijani duboko smo ogorčeni i uznemireni zbog ovog događaja, ne znamo šta bi se moglo još desiti pošto ovo nije prvi put da nam za sada nepoznata lica skrnave grobove", istakao je Srni paroh blažujski jerej Darko Danilović govoreći o ovom incidentu koji se dogodio prije dvije večeri.

Prošle godine, ističe on, samo u jednom danu sedam spomenika je srušeno, oskrnavljeno i polupano do temelja, više grobova je poliveno farbom, a parohijani koji su uređivali groblje, mlađa lica i mještani Osjeka, zasuti su kamenicama i upućene su im pogrdne riječi.

On je rekao da su jučer popodne članovi jedne srpske porodice došli na groblje da urede i okade porodičnu grobnicu i prisluže svijeće i bili su neprijatno iznenađeni prizorom koji su zatekli, nakon čega su odmah obavijestili sveštenike i ilidžansku policiju.

Ističući da je policija blagovremeno izašla na lice mjesta i obavila uviđaj, otac Danilović je apelovao da sve nadležne institucije u opštini Ilidža učine nešto konkretno kako bi zaštitili groblje od vandala i obezbijedili da se i parohijani i porodice koje obilaze groblje osjećaju bezbjedno i spokojno.

Mještanin Rajko Ešpek, koji vodi računa o održavanju groblja, ističe da on nema nikakvih problema sa komšijama, ali da ga veoma brinu incidenti koji se skoro svakog mjeseca dešavaju na pravoslavnom groblju.

"Dešavaju se neke banalne stvari. Ovo normalan čovjek ne može učiniti. Bruka je i sramota šta nam rade i zato bih i ja apelovao da policija i druge odgovorne institucije povedu više računa o zaštiti groblja", kaže Ešpek.

On je dodao da je policija redovno dolazila na njegove pozive, ali do danas nijedan vinovnik ovih incidenata nije otkriven, niti kažnjen za svoja nedjela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: