Dva dana poslije
40

OŠ Šip: Učenik je donio skalpel, ali ne da nekoga povrijedi ili prijeti

D. Be.
Povodom nemilog događaja koji se dogodio u četvrtak, 22. februara 2024. godine u prostorijama Osnovne škole Šip u Sarajevu, danas se oglasila i uprava škole.
Uprava škole je odlučila izaći u javnost nakon što je informacija o incidentu procurila u javnost.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Povodom nemilog događaja koji se, nažalost, dogodio u četvrtak, 22. februara 2024. godine u prostorijama naše škole, ovim putem želimo obavijestiti roditelje i javnost da je škola odmah po saznanju šta se desilo postupila u skladu sa važećim pravilnicima i Zakonom.

Naime, tačno je da je navedeni učenik u školu donio skalpel, ali ne s namjerom da bilo koga povrijedi. U prostoriji gdje se desio ovaj događaj, nije bilo nikakvog naguravanja među učenicima, dječak ranije nije pravio probleme, niti je prijetio drugim učenicima, kako pojedini mediji tvrde. Nažalost, učenik je samog sebe povrijedio, a kako su nam potvrdili roditelji, nakon ukazane ljekarske pomoći, radi se o lakšim tjelesnim povredama.

Odmah nakon ovog događaja, s roditeljima učenika 6. razreda održan je hitan roditeljski sastanak kome je prisustvovala Uprava škole, Stručna pedagoška služba i policija. Unutar naše ustanove sve procedure sprovode se u skladu s važećom legislativom i u tom smislu interes učenika nam je na prvom mjestu. Kako se u konkretnom slučaju radi o mlađem maloljetniku, molimo da se podaci ne iznose javno od strane onih koji nisu nadležni za davanje informacija o istom.

Uposlenici i Uprava OŠ 'Šip' iskreno žali zbog ovog incidenta te su svi maksimalno angažirani kako se ovakvi ili slični događaji ne bi dešavali u našoj školi.

Povrijeđenom učeniku želimo brz i uspješan oporavak", naveli su.