{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optužnica protiv direktora: Mitom primljenim od šumara finansirao svoju kampanju

31.7.2015. u 12:59
21
39
Optužnica protiv direktora: Mitom primljenim od šumara finansirao svoju kampanju
21
Optužnica protiv direktora: Mitom primljenim od šumara finansirao svoju kampanju
Amir Kličić
Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Amira Kličića iz Cazina, direktora Kantonalne uprave za šumarstvo Unsko-sanskog kantona, kojem se na teret stavljaju četiri krivična djela primanja dara ili drugih oblika koristi.
On je, prema navodima optužnice, u periodu do mjeseca aprila 2013. godine do mjeseca maja 2015. godine, za vrijeme dok je obavljao službenu funkciju direktora ove uprave, istu kontinuirano iskorištavao tako što je primao mito u vidu novčanih iznosa na području više općina kantona.

Tako je od fizičkih i pravnih osoba koje se bave sječom šume zahtijevao veće novčane iznose kako bi im omogućio sječu šume. Također, od zaposlenika uprave je za niz službenih radnji zahtijevao i primao mito kako bi vršio interne premještaje, dodjele službenih čekića i rješenja za doznaku šume i dr.

U jednom konkretnom slučaju, u aprilu ove godine, je od dvije osobe tražio
novčani iznos od 60.000 eura kako bi ga iskoristio u svrhu političke kampanje da postane direktor ŠPD Unsko-sanske šume, obećavajući tim osobama niz nezakonitih privilegija, posebno nakon što postane direktor ŠPD Unsko-sanske šume.

Zbog provedene istrage i rada tužilaštva i policije Kličić nije ostvario svoje planove.

"Bitno je istaknuti da je ovo tužilaštvo u bliskoj saradnji sa pripadnicima MUP-a USK nakon efikasno provedene istrage, uspjelo razotkriti i krivično procesuirati dobro organiziranu koruptivnu mrežu u Kantonalnoj upravi za šumarstvo USK, na čijem se čelu nalazio direktor Amir Kličić", kazao je za Klix.ba Adnan Tulić, glasnogovornik Tužilaštva USK.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: