Crna hronika
38

Optuženi za ubistvo Vedada Bajrice pušten na slobodu, porodica ogorčena

Piše: E. F.
Ubistvo se dogodilo počekom novembra prošle godine (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ubistvo se dogodilo počekom novembra prošle godine (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tačno na dan u kojem se navršava šest mjeseci od brutalnog ubistva Vedada Bajrice koje se dogodilo 5. novembra prošle godine oko 12:20 sati u Sarajevu u naselju Vratnik, Ademir Pezo, optuženi za njegovu likvidaciju, pušten je na slobodu.

Porodica ubijenog Bajrice izuzetno je potresena činjenicom da Pezo početak suđenja nije dočekao u pritvoru te da je pušten da se brani sa slobode. On je iz pritvora pušten jučer kada je navršeno šest mjeseci od Bajricine smrti.

"Sramotno je da se Pezo nalazi na slobodi. Kako je to moguće da se neko tek tako odšeta nakon ubistva? Kakvo je to naše pravosuđe? Nikada se nećemo oporaviti od smrti našega Vedada, ovo nam nije trebalo", kazao je za Klix.ba Kenan Bajrica, brat ubijenog Vedada.

Da je Pezo na slobodi potvrđeno nam je i u Tužilaštvu KS.

Kantonalni sud u Sarajevu je svojom odlukom od 5. maja ove godine ukinuo pritvor prema optuženom Ademiru Pezi i naložio da on odmah bude pušten na slobodu. Kantonalni sud u Sarajevu je kao razlog za donošenje ovakve odluke naveo kako smatra da puštanjem optuženog Peze na slobodu, a u vrijeme donošenja rješenja tog suda, ne bi bio narušen javni red, niti bi javnost bila uznemirena u takvoj mjeri koja bi rezultirala stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo odmah je uputilo žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Podsjećamo, u Kantonalnom sudu u Sarajevu nedavno je održano ročište na kojem su se o krivici zbog ubistva Bajrice izjasnili Pezo (27), kojeg se tereti za ubistvo (37), Samir Potogija (28), kojeg se tereti za krivična djela nasilničkog ponašanja i pomaganja počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, te Mirza Hasanbegović zvani Žuti (20) i Denis Škamo (28) koje se tereti za krivično djelo pomaganja počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

Inače, prema navodima optužnice Bajrica je najprije ranio Pezu, a ovaj mu je uzvratio pucnjima u noge. Ranjeni Bajrica je na koljenima molio za život, ali ga je Pezo ipak usmrtio.